Znajdź swój przepis

Malinowa chmurka

27 czerwca, 2023

Malinowa chmurka na kruchym cieście z malinami zatopionymi w galaretce, kremem śmietankowym i chrupiącą bezą. Hit letnich spotkań, uroczystości i imprez.

Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i owinięte folią trzymać w lodówce. Tak samo jest z bezą, którą można upiec wcześniej i przechowywać po upieczeniu w zamkniętym piekarniku.

Poza sezonem warto skorzystać z malin mrożonych, których wcześniej nie trzeba rozmrażać. Wystarczy od razu włożyć do ostudzonej, płynnej galaretki i wykładać na kruche ciasto (ponieważ bardzo szybko tężeje).

Ciasto uwielbiam szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

ZERKNIJ NA INNE WERSJE MALINOWEJ CHMURKI:

WIŚNIOWA CHMURKA

TRUSKAWKOWA KOSTKA

KAWOWA CHMURKA

malinowa chmurka

MALINOWA CHMURKA

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 130 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 zimne żółtka (rozmiar L)
  • szczypta soli

BEZA

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

WARSTWA MALINOWA

  • 2 x galaretka malinowa
  • 800 ml gorącej wody
  • ok. 500 – 600 g malin

KREM ŚMIETANKOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy zimne masło, żółtka oraz sól. Siekamy szybko nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Wykładamy po kawałku ciasto na dno i wyrównujemy szklanką lub wałkiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 minut do zarumienienia.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia, obrysowujemy kształt formy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Gotową masę bezową wykładamy na obrysowany kształt i wykonujemy fikuśny kształt.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 140ºC i od raz zmniejszamy do 120ºC. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny (góra – dół). Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia. Maliny wykładamy na kruchy spód, następnie zalewamy tężejącą galaretką. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie przed podaniem układamy bezę i kroimy ostrym nożem.

malinowa chmurka
malinowa chmurka

Dołącz do dyskusji

  1. Wspaniały przepis, bardzo dziękuję. Na zdjęciu ciacho wygląda spektakularnie :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x