Znajdź swój przepis

Ciasto Bounty

13 kwietnia, 2018

Mocno kokosowe ciasto bounty przypominające w smaku słynny batonik. Krem na bazie mleczka kokosowego z mnóstwem wiórek, czyli coś szczególnego dla wielbicieli kokosa. Przepyszny deser do błyskawicznego przygotowania.

Ciasto na bounty jest mocno kakaowe, wilgotne i słodziutkie w smaku. Doskonale nadaje się również pod inne ciasta np. z owocami.

Krem kokosowy jest bardzo prosty i nie wymaga nawet miksowania. Wystarczyć wszystkie składniki ze sobą połączyć i podgotować do zgęstnienia masy. Proste i szybkie.

Całość chłodzimy, wylewamy czekoladową polewę na wierzch ciasta i gotowe.

Uwielbiam takie desery szczególnie latem, kiedy nie muszę tworzyć ciasta składających się z kilku warstw.

Ciasto Bounty to kokosowy raj. Uwielbiam jego delikatny smak, kremową konsystencję i do tego czekolada, które wspaniale kontrastuje z kokosową masą.

TUTAJ znajdziesz przepis na domowe batoniki bounty.

bounty

CIASTO BOUNTY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:

  • 700 ml mleka kokosowego
  • 350 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto i masę kokosową powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej cały czas miksując. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka o grubym dnie. Gotujemy z wiórkami, kaszą oraz cukrem. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy masło i gotujemy do rozpuszczenia. Gotową masę wylewamy na ciasto. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie wkładamy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na masę i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy na około 15 min do stężenia.

bounty bounty

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Update, ciasto skończone.

    Polewa i spód wychodzą super (osobiście dałem odrobinę proszku do pieczenia), natomiast masa kokosowa wymaga dopracowania. Wszystkie składniki kupowałem w Lidlu. 700ml mleczka nie jest w stanie zwilżyć takiej ilości wiórków. Po wlaniu całości masa ledwo się klei, jest w połowie sypka. Musiałem dolać 300 ml wody, wtedy jakoś dało się wymieszać i podgrzać. Generalnie rezultat bardzo średni, miałem nadzieję, że aromat kokosa będzie bardziej wyczuwalny. Natapnym razem poszukam czegoś co w środku bardziej przypominać będzie krem.

  2. Właśnie robię masę i wyszło bardzo gęste, nie da się wymieszać, ani tym bardziej gotować, muszę dolać mleka. Może to dlatego że różne mleczka mają różną zawartość kokosa i wody (moje ma 50%). Nic to, piekę dalej :)

  3. Z proporcjami na masę coś musi być nie tak. Dałam 800ml mleczka + 200ml wody na 300g wiórków i dopiero wtedy byłam w stanie to pomieszać ???? i to też jest ważne że trzeba bardzo pilnować żeby się nie przypaliło. Jak widać autorka nie komentuje tego typu komentarzy….ciekawe dlaczego????? Acha i jeszcze ta kaszka manna. Lepiej najpierw ja dobrze rozmieszać w mleczku a potem dosypać wiórek bo inaczej wychodzą grudki. No cóż, przepis do dopracowania ale pyszny. Dla amatorów baunty ????

    1. Robię ciasto tak jak w przepisie i mi wychodzi. Mało tego ciasto wyrasta tak, że kroję je na 2 ????

      Jedyne co do z własnej wygody dodaje 800ml mleczka, ponieważ inaczej zostałoby mi 100ml i dodaje troszkę mniej cukru, bo tak lubię.

      Wszystko się ładnej gotuje, nic nie przypala i smakuje super. Może to Ty coś źle robisz bo mi wychodzi.

      Jakbym była autorką to też nie komentowałabym takich agresywnych komentarzy. Bądź milsza następnym razem to może Ci odpowie :) po za tym na litość boską, to tylko ciasto!

  4. Jakie mleko kokosowe? Zwykle z kartona plynne, czy takie z pusxki geste?

    1. aneta Autor says:

      z puszki :)

  5. Na jaką blaszkę jest przepis bounty???

    1. aneta Autor says:

      24×24 cm

  6. Co do polewy zamiast śmietanki ? Na diecie bez mleka krowiego

    1. Jolanta says:

      Śmietankę kokosową,lub mleczko.

  7. Ciasto jest przepyszne!!! Podbija podniebienia wszystkich i do tego pięknie się rezentuje

  8. Czy w przepisie nie brakuje proszku do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Można dodać, ale niekoniecznie :)

  9. Justyna W. says:

    Masa wychodzi bardzo gęsta i z pewnością nie można jej „wylać” na ciasto. Czy proporcje w przepisie na pewno są ok? czy masa powinna być od razu taka gęsta?

  10. Klara M. says:

    Można użyć mleka kokosowego w kartoniku?

    1. Ilovebake says:

      Raczej tak, chociaż ja zazwyczaj kupuje w puszcze :)

  11. Paulina says:

    Pyszne, polecam !! :)

  12. a czy mogłabym zamiast manny uzyć kaszki kukurydzianej na polentę?

    1. hmm ciężko mi powiedzieć jaki będzie smak, nigdy nie próbowałam robić ciasta w takiej wersji :)

    2. O smak się nie boję :) bardziej o konsystencję. Choc niby polenta zachowuje sie jak manna podczas gotowania.
      A chcialam zrobic wersje bezgluta.

  13. A czy mleko kokosowe można zamienić na zwykłe?

    1. tak :)

  14. Ciasto super, smakuje tak jak oryginalny batonik. Jak najbardziej polecam wielbicielom kokosu

  15. Wlasnie robie z mleka z kartonu. Wyszlo bardzo geste. Czy te proporcje na mase na pewno sa prawidlowe?

  16. mam pytanko, mleko kokosowe z kartonu czy mleczko z puszki?

    1. Mleko z puszki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x