Mocno kokosowe ciasto bounty przypominające w smaku słynny batonik. Krem na bazie mleczka kokosowego z mnóstwem wiórek, czyli coś szczególnego dla wielbicieli kokosa. Przepyszny deser do błyskawicznego przygotowania.
Ciasto na bounty jest mocno kakaowe, wilgotne i słodziutkie w smaku. Doskonale nadaje się również pod inne ciasta np. z owocami.
Krem kokosowy jest bardzo prosty i nie wymaga nawet miksowania. Wystarczyć wszystkie składniki ze sobą połączyć i podgotować do zgęstnienia masy. Proste i szybkie.
Całość chłodzimy, wylewamy czekoladową polewę na wierzch ciasta i gotowe.
Uwielbiam takie desery szczególnie latem, kiedy nie muszę tworzyć ciasta składających się z kilku warstw.
Ciasto Bounty to kokosowy raj. Uwielbiam jego delikatny smak, kremową konsystencję i do tego czekolada, które wspaniale kontrastuje z kokosową masą.
TUTAJ znajdziesz przepis na domowe batoniki bounty.
CIASTO BOUNTY
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:
- 700 ml mleka kokosowego
- 350 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek kaszy manny
- 200 g cukru
- 200 g masła
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto i masę kokosową powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej cały czas miksując. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka o grubym dnie. Gotujemy z wiórkami, kaszą oraz cukrem. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy masło i gotujemy do rozpuszczenia. Gotową masę wylewamy na ciasto. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie wkładamy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na masę i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy na około 15 min do stężenia.
Zmieniłam proporcje na masę. Na 700ml mleczka dałam 200g kokosa i 2 łyżki kaszy. Jest idealnie 🤩
Przepyszne! Wszystko wyszło, mleko dałam z kartonika, dziękuję za przepis;)
Update, ciasto skończone.
Polewa i spód wychodzą super (osobiście dałem odrobinę proszku do pieczenia), natomiast masa kokosowa wymaga dopracowania. Wszystkie składniki kupowałem w Lidlu. 700ml mleczka nie jest w stanie zwilżyć takiej ilości wiórków. Po wlaniu całości masa ledwo się klei, jest w połowie sypka. Musiałem dolać 300 ml wody, wtedy jakoś dało się wymieszać i podgrzać. Generalnie rezultat bardzo średni, miałem nadzieję, że aromat kokosa będzie bardziej wyczuwalny. Natapnym razem poszukam czegoś co w środku bardziej przypominać będzie krem.
Właśnie robię masę i wyszło bardzo gęste, nie da się wymieszać, ani tym bardziej gotować, muszę dolać mleka. Może to dlatego że różne mleczka mają różną zawartość kokosa i wody (moje ma 50%). Nic to, piekę dalej :)
Czy krom mozna zeobic 50/50 z mleczkiem kokosowym I zwyklym mlekiem?
Tak :)
Z proporcjami na masę coś musi być nie tak. Dałam 800ml mleczka + 200ml wody na 300g wiórków i dopiero wtedy byłam w stanie to pomieszać ???? i to też jest ważne że trzeba bardzo pilnować żeby się nie przypaliło. Jak widać autorka nie komentuje tego typu komentarzy….ciekawe dlaczego????? Acha i jeszcze ta kaszka manna. Lepiej najpierw ja dobrze rozmieszać w mleczku a potem dosypać wiórek bo inaczej wychodzą grudki. No cóż, przepis do dopracowania ale pyszny. Dla amatorów baunty ????
Robię ciasto tak jak w przepisie i mi wychodzi. Mało tego ciasto wyrasta tak, że kroję je na 2 ????
Jedyne co do z własnej wygody dodaje 800ml mleczka, ponieważ inaczej zostałoby mi 100ml i dodaje troszkę mniej cukru, bo tak lubię.
Wszystko się ładnej gotuje, nic nie przypala i smakuje super. Może to Ty coś źle robisz bo mi wychodzi.
Jakbym była autorką to też nie komentowałabym takich agresywnych komentarzy. Bądź milsza następnym razem to może Ci odpowie :) po za tym na litość boską, to tylko ciasto!
Jakie mleko kokosowe? Zwykle z kartona plynne, czy takie z pusxki geste?
z puszki :)
Na jaką blaszkę jest przepis bounty???
24×24 cm
Co do polewy zamiast śmietanki ? Na diecie bez mleka krowiego
Śmietankę kokosową,lub mleczko.
Ciasto jest przepyszne!!! Podbija podniebienia wszystkich i do tego pięknie się rezentuje
Czy w przepisie nie brakuje proszku do pieczenia?
Można dodać, ale niekoniecznie :)
Masa wychodzi bardzo gęsta i z pewnością nie można jej „wylać” na ciasto. Czy proporcje w przepisie na pewno są ok? czy masa powinna być od razu taka gęsta?
Można użyć mleka kokosowego w kartoniku?
Raczej tak, chociaż ja zazwyczaj kupuje w puszcze :)
Pyszne, polecam !! :)
a czy mogłabym zamiast manny uzyć kaszki kukurydzianej na polentę?
hmm ciężko mi powiedzieć jaki będzie smak, nigdy nie próbowałam robić ciasta w takiej wersji :)
O smak się nie boję :) bardziej o konsystencję. Choc niby polenta zachowuje sie jak manna podczas gotowania.
A chcialam zrobic wersje bezgluta.
A czy mleko kokosowe można zamienić na zwykłe?
tak :)
Ciasto super, smakuje tak jak oryginalny batonik. Jak najbardziej polecam wielbicielom kokosu
Wlasnie robie z mleka z kartonu. Wyszlo bardzo geste. Czy te proporcje na mase na pewno sa prawidlowe?
mam pytanko, mleko kokosowe z kartonu czy mleczko z puszki?
Mleko z puszki :)