Mini pavlova z owocami to przepyszna i chrupiącą wersja mini bezy z piankowym wnętrzem, kremem śmietankowym i owocami.
Deser jest leciutki jak chmurka, mocno słodki i niesamowicie pyszny. Krem śmietankowy idealnie pasuje do bezy. Całość przykryta sezonowymi owocami np. truskawkami i borówkami.
Beza najlepiej smakuje w wersji z kwaśnymi owocami. Poza sezonem może być np. kiwi, pomarańcze, duszone jabłka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TORT BEZOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM
MINI PAVLOVA
SKŁADNIKI:
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru (drobnego)*
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- ok. 300 – 350 g owoców np. truskawek, borówek, malin
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
* jeśli nie masz drobnego cukru możesz go zmiksować w malakserze włączając na jakieś 2 – 3 ruchy
Formę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy sześc okręgów o średnicy ok. 12 – 14 cm. . Piekarnik rozgrzewamy do 140ºC.
Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier miksując na najwyższych obrotach miksera. Na koniec wlewamy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy.
Wykładamy podobną ilość bezy na każdy okrąg (najlepiej liczyć ilość nakładanych łyżek) tworząc na środku małe wgłębienie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temp. do 110ºC bez termoobiegu. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystudzenia. Beza powinna być chrupiącą na zewnątrz i piankowa w środku.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na środek każdej bezy. Układamy pokrojone owoce.