Znajdź swój przepis

Mini pavlova

28 czerwca, 2023

Mini pavlova z owocami to przepyszna i chrupiącą wersja mini bezy z piankowym wnętrzem, kremem śmietankowym i owocami.

Deser jest leciutki jak chmurka, mocno słodki i niesamowicie pyszny. Krem śmietankowy idealnie pasuje do bezy. Całość przykryta sezonowymi owocami np. truskawkami i borówkami.

Beza najlepiej smakuje w wersji z kwaśnymi owocami. Poza sezonem może być np. kiwi, pomarańcze, duszone jabłka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT BEZOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM

BEZA PAVLOVA Z PORZECZKAMI

TORCIK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

mini pavlova

MINI PAVLOVA

SKŁADNIKI:

  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru (drobnego)*
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • ok. 300 – 350 g owoców np. truskawek, borówek, malin

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

* jeśli nie masz drobnego cukru możesz go zmiksować w malakserze włączając na jakieś 2 – 3 ruchy

Formę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy sześc okręgów o średnicy ok. 12 – 14 cm. . Piekarnik rozgrzewamy do 140ºC.
Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier miksując na najwyższych obrotach miksera. Na koniec wlewamy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy.
Wykładamy podobną ilość bezy na każdy okrąg (najlepiej liczyć ilość nakładanych łyżek) tworząc na środku małe wgłębienie. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temp. do 110ºC bez termoobiegu. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku do wystudzenia. Beza powinna być chrupiącą na zewnątrz i piankowa w środku.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na środek każdej bezy. Układamy pokrojone owoce.

mini pavlova

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x