Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

29 czerwca, 2023

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką to kolejny hit letnich wypieków. Przepyszne ciasto z leciutką jak chmurka pianką.

Kruche ciasto dzięki dodaniu dużej ilości żółtek jest niesamowicie delikatne i bardzo kruche.

Budyniowa pianka jest leciutka, puszysta i niesamowicie smakuje z lekko kwaśnymi malinami i ciastem.

W tym przepisie nie zmieniłabym nic, jest perfekcyjne.

ZOBACZ WIĘCEJ:

SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI

KAKAOWE CIASTO KRUCHE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI:

  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 g zimnego masła
  • szczypta soli

BUDYNIOWA PIANKA

  • 6 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 500 – 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz sól. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Natomiast drugą wykładamy po kawałeczku na spód formy i wyrównujemy szklanką lub wałkiem. Wkładamy formę z ciastem na ok. 1 godzinę do schłodzenia. Następnie nakłuwamy wszędzie widelcem i podpiekamy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę, pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz niewielkim strumieniem powoli wlewamy olej. Piankę wykładamy na spód, następnie układamy maliny i ścieramy zamrożoną część ciasta na dużych oczkach tarki. Pieczemy w temp. 190ºC na średnim poziomie piekarnika przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu studzimy i oprószamy lekko cukrem pudrem.

kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można bezpośrednio na ciasto dać mrożone maliny?

    1. Tak, ale warto spód nieco oprószyć np bułką tartą lub kaszką manną :)

  2. Je się piecze bez termoobiegu czy z termoobiegiem

    1. Bez termoobiegu :)

  3. Witam, placek bardzo dobry… chociaż chyba nie do końca mi się udał😏 gdy go wyciągłam z piekarnika był bardzo ładny ( wysoki) a po 10 minutach opadł …myślę co zrobiłam nie tak🤔

  4. Czy mozna zamiast maki tortowej dać mąkę kukurydziana?

    1. Tak, ale smak ciasta będzie inny :)

  5. Czy zamiast budyniu waniliowego można dać budyń czekoladowy?

    1. Raczej tak, chociaz przyznam, że nigdy nie robiłam na czekoladowym i nie wiem czy pianka nie opadnie :)

  6. Patrycja 🙂 says:

    Co robię źle , że masa budyniową opada i jest praktycznie niewyczuwalna? Robię wszystko tak jak w przepisie

    1. Może zbyt szybkie wlewanie oleju lub zbyt słabe ubicie białek, czasami tez zbyt długie miksowanie pianki :)

  7. Jadłam…..pyszne!!!!

    1. Upiekłam pierwszy raz i wyszło pycha!

  8. Roszpunka says:

    Czy można zamiast malin dać borówki amerykańskie?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x