Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką to kolejny hit letnich wypieków. Przepyszne ciasto z leciutką jak chmurka pianką.
Kruche ciasto dzięki dodaniu dużej ilości żółtek jest niesamowicie delikatne i bardzo kruche.
Budyniowa pianka jest leciutka, puszysta i niesamowicie smakuje z lekko kwaśnymi malinami i ciastem.
W tym przepisie nie zmieniłabym nic, jest perfekcyjne.
ZOBACZ WIĘCEJ:
KAKAOWE CIASTO KRUCHE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 250 g zimnego masła
- szczypta soli
BUDYNIOWA PIANKA
- 6 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 500 – 600 g malin świeżych lub mrożonych
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz sól. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Natomiast drugą wykładamy po kawałeczku na spód formy i wyrównujemy szklanką lub wałkiem. Wkładamy formę z ciastem na ok. 1 godzinę do schłodzenia. Następnie nakłuwamy wszędzie widelcem i podpiekamy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę, pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz niewielkim strumieniem powoli wlewamy olej. Piankę wykładamy na spód, następnie układamy maliny i ścieramy zamrożoną część ciasta na dużych oczkach tarki. Pieczemy w temp. 190ºC na średnim poziomie piekarnika przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu studzimy i oprószamy lekko cukrem pudrem.
Witam, ktoś zadawał podobne pytanie,ale nie wiem czy dobrze rozumiem, na tą puszystą masę mogę rozłożyć NIEROZMROŻONE maliny? Nie będzie tak,że uwolnią sporo wody i wyjdzie jakiś zakalec?😅 I pytanie nr 2- czy blaszkę z ciastem tak jak drugą połowę w folii również schować do zamrażarki czy ta blaszka do schłodzenia do lodówki?
Zrobiłam w sobotę ze śliwkami. Z mąki pszennej pełnoziarnistej. W takich samych proporcjach. Jest mega pyszne. Już prawie nie ma blaszki .
Super :)
Przepyszne! Zwłaszcza takie jeszcze ciepłe 🙂
Czy placek przechowujemy w lodówce potem ?
Tak, pod przykryciem :)
Co robię nie tak,ciasto pięknie się upiekło,było wyrośnięte potem opadło;🧐
Jakiej konsystencji była pianka i czy ciasto było wyrośnięte po upieczeniu?
Pianka była sztywna i puszysta ,ciasto po upieczeniu było wyrośnięte,po uchyleniu drzwiczek piekarnika za chwilę opadło .
Spróbuj po upieczeniu zostawić na 10 min zostawić w wyłączonym piekarniku i potem kolejne 20 min z uchylonymi drzwiczkami. Gdzieś wyczytałam w podobnym przepisie. Dzisiaj sama próbuje zobaczymy jak wyjdzie
Czy można bezpośrednio na ciasto dać mrożone maliny?
Tak, ale warto spód nieco oprószyć np bułką tartą lub kaszką manną :)
Je się piecze bez termoobiegu czy z termoobiegiem
Bez termoobiegu :)
Witam, placek bardzo dobry… chociaż chyba nie do końca mi się udał😏 gdy go wyciągłam z piekarnika był bardzo ładny ( wysoki) a po 10 minutach opadł …myślę co zrobiłam nie tak🤔
Czy mozna zamiast maki tortowej dać mąkę kukurydziana?
Tak, ale smak ciasta będzie inny :)
Czy zamiast budyniu waniliowego można dać budyń czekoladowy?
Raczej tak, chociaz przyznam, że nigdy nie robiłam na czekoladowym i nie wiem czy pianka nie opadnie :)
Co robię źle , że masa budyniową opada i jest praktycznie niewyczuwalna? Robię wszystko tak jak w przepisie
Może zbyt szybkie wlewanie oleju lub zbyt słabe ubicie białek, czasami tez zbyt długie miksowanie pianki :)
Jadłam…..pyszne!!!!
Upiekłam pierwszy raz i wyszło pycha!
Czy można zamiast malin dać borówki amerykańskie?
Tak :)