Znajdź swój przepis

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką

4 maja, 2018

Przepyszne ciasto kruche z budyniową pianką w nowej odsłonie kakaowej. Słodziutkie, kruche i delikatne ciasto, które jest idealne na letnie spotkania. Maliny idealnie współgrają z kakaowym ciastem i pianką.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i możesz je przygotować wcześniej i zostawić owinięte folią w lodówce.

Wersja kakaowa ciasta kruchego jest intensywniejsza w smaku, ale mi smakuje bardziej niż tradycyjna.

Maliny mogą być świeże lub mrożone (wcześniej nie rozmrażamy). Jeśli nie masz pod ręką malin mogą być również inne owoce np. wiśnie.

REKLAMA:

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką i malinami to jedno z popularniejszych ciasta i jedno ze smaczniejszych.

Pianka jest niesamowicie delikatna, ciasto jest kruche i intensywnie kakaowe i do tego soczyste maliny. Idealne ciasto na lato.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto kruche z budyniową pianką w wersji tradycyjnej.

kruche-z-budyniową-pianką

KAKAOWE CIASTO KRUCHE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

REKLAMA:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 x budyń śmietankowy, proszek (2×40 g)
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 400 g malin, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem oraz kakao. Następnie dodajemy sól, cukier oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki.
Formę o wym. 24×24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15 min.
Białka miksujemy ze szczypta soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie wsypujemy przesiany proszek budyniowy i powoli wlewamy cienkim strumieniem olej. Masę wykładamy na podpieczony spód. Układamy maliny lekko je wciskając w piankę. Ścieramy pozostałą część ciasta na maliny. Pieczemy w temp. 190 C przez około 35-40 min.

kruche-z-budyniową-pianką kruche-z-budyniową-pianką

kruche-z-budyniową-pianką

Dołącz do dyskusji

  1. Dla ścisłości to jest placek na cieście półkruchym

  2. Upiekłam wg przepisu, jedynie maliny zamieniłam na mrożone jagody i wyszło idealne! Dzięki za ten przepis ???? Żaden ze mnie talent piekarniczy, a okazuje się, ze tez mogę zrobić coś pysznego ????

  3. aneta Autor says:

    Tak :)

  4. Upiekłam ale bez owoców….wyrosło aż za bardzo…piana nie opadła ,ani przy dodaniu budyniu czy też oleju…fakt zrobiła się „bardziej lejąca” ale i tak mega puchata jest…a miksowałam zwyklym mikserem na najniższych obrotach.Ciasto pyszne ..dziękuję za przepis… następnym razem dodam malinki :)

  5. Ogólnie coś się nie zgadza w przepisie, jest nieprecyzyjnie opisany, mi również wszystko odpadło po ubiciu bialek i dodaniu budyniu i oleju. Moze trzeba było dopisać, ze trzeba je delikatnie połączyć?

  6. Karolina says:

    Witam, czemu wcześniej nie rozmrażamy malin? Jak damy zamrożone to zakalec może powstać

    1. aneta Autor says:

      dokladnie :)

  7. Czy ten olej jest konieczny?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  8. Placek jest przepyszny, ale proszę powiedzieć co mam zrobić żeby był nieco wyższy. Podczas ubijania piany wszystko jest ok do momentu wlania oleju. Ona robi się wodnista i nie jest taka puszysta jak na początku. Oczywiście olej wlewam cienkim strumieniem podczas ubijania. W rezultacie placek składa się w zasadzie głównie placka ciemnego i cienkiej warstwy pianki pomiędzy ????

    1. aneta Autor says:

      Troszkę piana zawsze opada, ale może za słabo ubilas białka?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij