Prosty przepis na cytrynowe ciasto z cukinią. Ciasto jest lekkie, wilgotne i puszyste z nutką cytryny i nie wyczuwalną cukinią. Idealne w sezonie wiosennym.
Ciast z cyklu wymieszaj suche z mokrymi i do piekarnika. Nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Po upieczeniu możesz spokojnie je przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Wierzch polałam lukrem cytrynowym, ale możesz posypać cukrem pudrem lub podawać bez polewy.
Ciasto cytrynowe z cukinią to fajną propozycja na szybki deser, kiedy na bazarkach mamy pod dostatkiem cukinii.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z cukinią.
CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- skórka i sok z połowy cytryny
- 1 szklanka startej na tarce cukinii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
oraz
sodą.
W
oddzielnej
miseczce
mieszamy
cukier,
cukinię
(nie
odciskamy),
jajko,
olej,
sok
i
skórkę
z
cytryną
oraz
sól.
Suche
składniki
dodajemy
do
mokrych
i
mieszamy
do
połączenia.
Gotowe
przekładamy
do
keksówki
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
50-60
min.
do
tzw
suchego
patyczka.
Cukier
puder
przesiewamy
do
miseczki.
Dodajemy
pozostałe
składniki
i
dokładnie
mieszamy.
Lukier
powinien
być
płynny
(jeśli
jest
za
gęsty
dodaj
więcej
np.
soku
z
cytryny).
Komentarze
Upieklam,niestety wyszlo zbite i suche. Nie odscisnelam cukini, tak jak w przepisie, ale tez nie pozostawilam jej na dlugo by puscila wiecej soku, moze to bylo przyczyna.