Prosty przepis na cytrynowe ciasto z cukinią. Ciasto jest lekkie, wilgotne i puszyste z nutką cytryny i nie wyczuwalną cukinią. Idealne w sezonie wiosennym.
Ciast z cyklu wymieszaj suche z mokrymi i do piekarnika. Nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Po upieczeniu możesz spokojnie je przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Wierzch polałam lukrem cytrynowym, ale możesz posypać cukrem pudrem lub podawać bez polewy.
Ciasto cytrynowe z cukinią to fajną propozycja na szybki deser, kiedy na bazarkach mamy pod dostatkiem cukinii.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z cukinią.
CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- skórka i sok z połowy cytryny
- 1 szklanka startej na tarce cukinii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. W oddzielnej miseczce mieszamy cukier, cukinię (nie odciskamy), jajko, olej, sok i skórkę z cytryną oraz sól. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Gotowe przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw suchego patyczka.
Cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Lukier powinien być płynny (jeśli jest za gęsty dodaj więcej np. soku z cytryny).
Upieklam,niestety wyszlo zbite i suche. Nie odscisnelam cukini, tak jak w przepisie, ale tez nie pozostawilam jej na dlugo by puscila wiecej soku, moze to bylo przyczyna.