Szybkie ciasto dyniowe na oleju z dodatkiem kremowego serka na górze. Wilgotne, puszyste i do tego bez użycia miksera.
Niesamowicie pyszne ciasto z dużą ilością puree z dyni, które wykonasz samodzielnie w domu. Zobacz listę składników.
Ciasto z dodatkiem kremowego serka na wierzchu jest jeszcze pyszniejsze i świetnie komponują się te dwa smaki razem.
Jesienne ciasto z nutką korzenną, które w sezonie na dynie nie ma sobie równych.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DYNIOWE
SKŁADNIKI:
- 300 g puree z dyni – przepis
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 120 ml oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru lub cukru brązowego
- 240 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 200 g serka kremowego np. Philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Puree z dyni mieszamy trzepaczką razem z jajkami, olejem, cukrem i szczyptą soli. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 55 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy posiekanymi orzeszkami włoskimi.


Przepyszny ! Aromatyczny ! Super prosty w wykonaniu !
Dziękuję bardzo :)
Ciasto wychodzi przepyszne. Zrobiłem dwie blaszki, na spróbę (podwoiłem ilość składników) i zniknęły w jeden dzień. Z powodu alergika w domu podmieniłem cynamon i przyprawę do piernika na zmiksowaną na pulpę marchewkę. Wyszło świetne. Polecam ciacho
Dziękuję :)
A ten proszek budyniowy w serku to na surowo się zjada? Przecież to mąka ziemniaczana…
To stabilizator zamiast żelatyny, można zamienić na śmietan-fix, który również jest na mące lub żelatyną :)
Czy mogę wrzucić do środka posiekaną czekoladę?
Hmm w tym przepisie bym odpuściła, ale na blogu jest przepis z nutellą i można ja zastąpić czekoladą :)