Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe

29 września, 2023

Szybkie ciasto dyniowe na oleju z dodatkiem kremowego serka na górze. Wilgotne, puszyste i do tego bez użycia miksera.

Niesamowicie pyszne ciasto z dużą ilością puree z dyni, które wykonasz samodzielnie w domu. Zobacz listę składników.

Ciasto z dodatkiem kremowego serka na wierzchu jest jeszcze pyszniejsze i świetnie komponują się te dwa smaki razem.

Jesienne ciasto z nutką korzenną, które w sezonie na dynie nie ma sobie równych.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MUFFINKI Z DYNIĄ JAK PĄCZKI

CIASTO DYNIOWE Z BAKALIAMI

CIASTO DYNIOWE NA JOGURCIE

ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE

SKŁADNIKI:

  • 300 g puree z dyni – przepis
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru lub cukru brązowego
  • 240 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 200 g serka kremowego np. Philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Puree z dyni mieszamy trzepaczką razem z jajkami, olejem, cukrem i szczyptą soli. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 55 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy posiekanymi orzeszkami włoskimi.

ciasto dyniowe
ciasto dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wychodzi przepyszne. Zrobiłem dwie blaszki, na spróbę (podwoiłem ilość składników) i zniknęły w jeden dzień. Z powodu alergika w domu podmieniłem cynamon i przyprawę do piernika na zmiksowaną na pulpę marchewkę. Wyszło świetne. Polecam ciacho

  2. A ten proszek budyniowy w serku to na surowo się zjada? Przecież to mąka ziemniaczana…

    1. To stabilizator zamiast żelatyny, można zamienić na śmietan-fix, który również jest na mące lub żelatyną :)

  3. Czy mogę wrzucić do środka posiekaną czekoladę?

    1. Hmm w tym przepisie bym odpuściła, ale na blogu jest przepis z nutellą i można ja zastąpić czekoladą :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x