Sernik na zimno melba na spodzie z herbatników, z puszystą masą serową oraz owocami w galaretce. Leciutki deser idealny na lato.
Sernik melba z brzoskwiniami lub nektarynki oraz truskawkami zatopionymi w galaretce brzoskwiniowej. Pyszna, soczysta warstwa owoców, która doskonale pasuje do masy serowej.
Warstwę serową możesz wykonać na twarogu trzykrotnie zmielonym tłustym lub półtłustym. Sernik możesz również wykonać na dobrym jakościowo twarogu z wiaderka.
Do masy dodałam cukru z prawdziwą wanilią, natomiast jeśli nie masz takiego możesz dodać ekstrakt z wanilii.
Sernik melba na zimno to leciutki deser owocowy z waniliową warstwą serową i spodem na herbatnikach maślanych.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK MELBA NA ZIMNO
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych, zmielonych
- 50 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub ekstraktu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ OWOCOWĄ:
- 3 brzoskwinie lub nektarynki
- ok. 300 g truskawek
- 2 x galaretka brzoskwiniowa
- 600 ml gorącej wody
Tortownicę
o
śr.
22-24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Zmielone
herbatniki
mieszamy
dokładnie
z
roztopionym
masłem.
Wykładamy
na
spód
herbatniki
i
dociskamy
do
dna.
Wkładamy
na
czas
przygotowania
masy
do
lodówki.
Twaróg
miksujemy
razem
z
serkiem
oraz
przesianym
cukrem
pudrem
i
cukrem
z
wanilią.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
na
ok.
5
min
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali.
Mieszamy
do
rozpuszczenia
i
zostawiamy
do
przestudzenia.
Cały
czas
miksując
wlewamy
powoli
żelatynę.
Gotową
masę
wykładamy
na
herbatniki
i
wkładamy
do
lodówki.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Brzoskwinie
lub
nektarynki
kroimy
na
plasterki.
Truskawki
na
kawałki.
Układamy
na
ściętej
masie
serowej
i
wylewamy
lekko
tężejąca
galaretkę.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
Jestem w trakcie lecz po dodaniu płynnej, nie ciepłej żelatyny – masa serowa jest zgrupiona, nie gładka. Co może być przyczyną, bo zdarza mi się to nie pierwszy raz.
według mnie różnica temperatur lub zbyt szybkie wlewanie żelatyny do masy. Ja mam patent, że dodajemy ostudzoną żelatynę pod widełka miksera
Najlepsze ciasto do kawy mrożonej