Sernik na zimno melba na spodzie z herbatników, z puszystą masą serową oraz owocami w galaretce. Leciutki deser idealny na lato.
Sernik melba z brzoskwiniami lub nektarynki oraz truskawkami zatopionymi w galaretce brzoskwiniowej. Pyszna, soczysta warstwa owoców, która doskonale pasuje do masy serowej.
Warstwę serową możesz wykonać na twarogu trzykrotnie zmielonym tłustym lub półtłustym. Sernik możesz również wykonać na dobrym jakościowo twarogu z wiaderka.
Do masy dodałam cukru z prawdziwą wanilią, natomiast jeśli nie masz takiego możesz dodać ekstrakt z wanilii.
Sernik melba na zimno to leciutki deser owocowy z waniliową warstwą serową i spodem na herbatnikach maślanych.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK MELBA NA ZIMNO
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych, zmielonych
- 50 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub ekstraktu
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ OWOCOWĄ:
- 3 brzoskwinie lub nektarynki
- ok. 300 g truskawek
- 2 x galaretka brzoskwiniowa
- 600 ml gorącej wody
Tortownicę o śr. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zmielone herbatniki mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Wykładamy na spód herbatniki i dociskamy do dna. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Twaróg miksujemy razem z serkiem oraz przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do przestudzenia. Cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Gotową masę wykładamy na herbatniki i wkładamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie lub nektarynki kroimy na plasterki. Truskawki na kawałki. Układamy na ściętej masie serowej i wylewamy lekko tężejąca galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Witam czy zamiast twarogu może być mascarpone
Tak:)
Jestem w trakcie lecz po dodaniu płynnej, nie ciepłej żelatyny – masa serowa jest zgrupiona, nie gładka. Co może być przyczyną, bo zdarza mi się to nie pierwszy raz.
według mnie różnica temperatur lub zbyt szybkie wlewanie żelatyny do masy. Ja mam patent, że dodajemy ostudzoną żelatynę pod widełka miksera :)
Najlepsze ciasto do kawy mrożonej :)