Zdrowy koktajl ze szpinakiem i bananem o dwóch warstwach. Zielona część zawiera szpinak i kiwi. Jasna część jest z bananów i mleka kokosowego. Przepięknie wygląda w szklankach i obłędnie smakuje.
Zielona część na bazie szpinaku może być zastąpiona świeżym jarmużem. Kolor będzie podobny, natomiast smak będzie nieco delikatniejszy.
Po przygotowaniu bananowej części koktajl najlepiej od razu serwować, ponieważ koktajl będzie zmieniał kolor na mniej korzystny.
Zieloną część wlewamy do szklanek, następnie bardzo delikatnie lejemy warstwą jasną i wtedy mamy pewność, że masy nam się nie przemieszają. Można także dodawać po łyżce bananową część.
Koktajl ze szpinakiem i bananem ma bardzo fajny smak, dzięki dwóm warstwom. Zielona ze szpinakiem i kiwi jest bardziej kwaśna, natomiast jasna słodka. Do koktajlu użyłam mleka kokosowego, ale może być również sojowej, owsiane lub migdałowe. Jeśli tolerujesz laktozę również krowie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na koktajle i smoothie.
KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I BANANEM
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
ILOŚĆ: 2 duże szklanki
- 2 garście liści szpinaku, świeżego
- 3 kiwi
- 60 ml mleka np. kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 banany, dojrzałe
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 60 ml mleka np. kokosowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Na początku miksujemy składniki na zieloną część. Szpinak oraz pokrojone kiwi wrzucamy do blendera razem z mlekiem oraz miodem. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do dwóch szklanek.
Banany, jogurt oraz mleko wkładamy do blendera i miksujemy. Przelewamy niewielkim strumieniem na środek zielonej części. Podajemy od razu po przygotowaniu.
