Zdrowy koktajl ze szpinakiem i bananem o dwóch warstwach. Zielona część zawiera szpinak i kiwi. Jasna część jest z bananów i mleka kokosowego. Przepięknie wygląda w szklankach i obłędnie smakuje.
Zielona część na bazie szpinaku może być zastąpiona świeżym jarmużem. Kolor będzie podobny, natomiast smak będzie nieco delikatniejszy.
Po przygotowaniu bananowej części koktajl najlepiej od razu serwować, ponieważ koktajl będzie zmieniał kolor na mniej korzystny.
Zieloną część wlewamy do szklanek, następnie bardzo delikatnie lejemy warstwą jasną i wtedy mamy pewność, że masy nam się nie przemieszają. Można także dodawać po łyżce bananową część.
Koktajl ze szpinakiem i bananem ma bardzo fajny smak, dzięki dwóm warstwom. Zielona ze szpinakiem i kiwi jest bardziej kwaśna, natomiast jasna słodka. Do koktajlu użyłam mleka kokosowego, ale może być również sojowej, owsiane lub migdałowe. Jeśli tolerujesz laktozę również krowie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na koktajle i smoothie.
KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I BANANEM
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
ILOŚĆ: 2 duże szklanki
- 2 garście liści szpinaku, świeżego
- 3 kiwi
- 60 ml mleka np. kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 banany, dojrzałe
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 60 ml mleka np. kokosowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Na
początku
miksujemy
składniki
na
zieloną
część.
Szpinak
oraz
pokrojone
kiwi
wrzucamy
do
blendera
razem
z
mlekiem
oraz
miodem.
Miksujemy
do
uzyskania
jednolitej
konsystencji.
Przelewamy
do
dwóch
szklanek.
Banany,
jogurt
oraz
mleko
wkładamy
do
blendera
i
miksujemy.
Przelewamy
niewielkim
strumieniem
na
środek
zielonej
części.
Podajemy
od
razu
po
przygotowaniu.
Komentarze