Znajdź swój przepis

Domowe bułeczki drożdżowe z kruszonką – przepis

23 kwietnia, 2014

Tradycyjne bułeczki drożdżowe z migdałową kruszonką. Puszyste, miękkie i delikatne w konsystencji. Do środka możemy dodać łyżeczkę marmolady lub ulubionych powideł. Najlepsze zaraz po upieczeniu, ciasto możemy również zamrozić. Bardzo prosty i nie wymagający dużych umiejętności przepis. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:

ILOŚĆ: ok. 16 sztuk

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 28 g świeżych
  • 75 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml likieru np. migdałowego lub ajerkoniaku
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

REKLAMA:
  • 55 g zmielonych migdałów
  • 40 g masła lub margaryny
  • 40 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy cukier, sól oraz suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ). Jajko lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników razem z likierem. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe i dodajemy razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką kuchenną, zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy ciasto na 16 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabiamy palcami, aż powstaną grudki z ciasta. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 C. Smacznego.

 

Dołącz do dyskusji

  1. Magdalena K. says:

    Pyszne bułeczki, bardzo dziękuję za przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij