Tradycyjne bułeczki drożdżowe z migdałową kruszonką. Puszyste, miękkie i delikatne w konsystencji. Do środka możemy dodać łyżeczkę marmolady lub ulubionych powideł. Najlepsze zaraz po upieczeniu, ciasto możemy również zamrozić. Bardzo prosty i nie wymagający dużych umiejętności przepis. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BUŁECZKI:
ILOŚĆ: ok. 16 sztuk
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 28 g świeżych
- 75 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50 ml likieru np. migdałowego lub ajerkoniaku
- 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 55 g zmielonych migdałów
- 40 g masła lub margaryny
- 40 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
DODATKOWO:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy cukier, sól oraz suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ). Jajko lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników razem z likierem. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe i dodajemy razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką kuchenną, zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy ciasto na 16 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabiamy palcami, aż powstaną grudki z ciasta. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 C. Smacznego.
Pyszne bułeczki, bardzo dziękuję za przepis