Rogaliki wykonane w dosyć nietypowy sposób, posmarowane wewnątrz masłem, przez co tworzy się cudowna struktura. Rogale są delikatne, wierzch lekko chrupiący z wyczuwalnym maślanym smakiem. Doskonale pasują do słonych dodatków jak i słodkich. Najlepsze zaraz po upieczeniu, ale przechowywane w pojemniku zachowają miękkość nawet do 3 dni. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 14 rogali
- 590 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 65 g masła
DODATKOWO:
- 50 g masła, roztopionego
- 1 jajko rozmieszane z łyżka wody do posmarowania
ROGALIKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Drożdże świeże mieszamy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką przesianej mąki oraz 1 łyżeczką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( jeśli zaczyn nie zacznie „działać” należy wykonać go od nowa ). W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka i łączymy z solą, pozostałym cukrem oraz olejem. Przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy do masy jajecznej razem z sokiem z cytryny, roztopionym masłem ( jeszcze lekko ciepłym ), wyrośniętym zaczynem oraz pozostałym mlekiem, które lekko podgrzewamy ( nie może być gorące, a tylko ciepłe ).
ROGALIKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy cukier, sól oraz suche drożdże. Jajka lekko roztrzepujemy razem z olejem i dodajemy do mąki. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe ( nie może być gorące ) i wlewamy do składników razem z sokiem z cytryny. Masło roztapiamy i jeszcze lekko ciepłe dodajemy.
——————-
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte dzielimy na 14 kawałków, z których formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o dł. 20 cm, smarujemy niewielką ilością roztopionego masła i zwijamy jak rulonik. Końce zwijamy ku sobie tworząc kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min do podwojenia objętości. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 25 min do zarumienienia skórki. Smacznego.