Ciasto serowe z borówkami i kruszonką oblane lukrem. Przepyszne, delikatne ciasto z soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Babka serowa jest niezwykle prosta w wykonaniu i poradzi sobie z tym przepisem nawet osoba początkująca.
Idealna w sezonie na borówki, kiedy owoce są świeże i najbardziej soczyste. Doskonała na piknik, majówkę lub do zabrania ze sobą w podróż.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
CIASTO SEROWE Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g serka kremowego Philadelphia lub Piątnica
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
KRUSZONKA
- 60 g mąki tortowej
- 40 g cukru
- 40 g zimnego masła
- szczypta soli
DODATKOWO
- 250 – 300 g borówek/ jagód
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy przez 1 – 2 minuty, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku, serek i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Borówki mieszamy z łyżeczką mąki i wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wierzch po upieczeniu możemy polać lukrem cytrynowym.
Robię trzeci raz :) szybkie smaczne dzięki za przepis
Chyba serek się zgubił w przepisie przygotowania :)
Juz poprawiłam :) dziękuję