Znajdź swój przepis

Ciasto serowe z borówkami

1 września, 2023

Ciasto serowe z borówkami i kruszonką oblane lukrem. Przepyszne, delikatne ciasto z soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką na wierzchu.

Babka serowa jest niezwykle prosta w wykonaniu i poradzi sobie z tym przepisem nawet osoba początkująca.

Idealna w sezonie na borówki, kiedy owoce są świeże i najbardziej soczyste. Doskonała na piknik, majówkę lub do zabrania ze sobą w podróż.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

REKLAMA:

MUFFINY Z BORÓWKAMI

SERNIK Z BORÓWKAMI

ciasto serowe z borówkami

CIASTO SEROWE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g serka kremowego Philadelphia lub Piątnica
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej

KRUSZONKA

  • 60 g mąki tortowej
  • 40 g cukru
  • 40 g zimnego masła
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 250 – 300 g borówek/ jagód

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy przez 1 – 2 minuty, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku, serek i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Borówki mieszamy z łyżeczką mąki i wykładamy na wierzch ciasta i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wierzch po upieczeniu możemy polać lukrem cytrynowym.

ciasto serowe z borówkami
ciasto serowe
ciasto serowe

Dołącz do dyskusji

  1. Robię trzeci raz :) szybkie smaczne dzięki za przepis

  2. Chyba serek się zgubił w przepisie przygotowania :)

    1. Juz poprawiłam :) dziękuję

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij