Lekkie ciasto z truskawkami i mascarpone to idealny pomysł w sezonie na truskawki lub poza nim z wykorzystaniem mrożonych owoców.
Podstawą jest lekki i puszysty biszkopt, który nasączamy odrobiną wody z sokiem. W środku warstwa galaretki i zatopionych truskawek (u mnie mrożone).
Całość przykryta delikatnym kremem z mascarpone i oprószona truskawkami liofilizowanymi.
Lekkie ciasto z truskawkami i mascarpone będzie doskonałym wyborem na letnie popołudnia. Możesz go również wykonać w tortownicy i udekorować jak tort.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
LEKKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka alkoholu np. likieru lub wódki (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku, następnie przekrawamy na dwie części. Wszystkie składniki na nasączenie mieszamy ze sobą i połową nasączamy blat biszkoptu.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz owoców mrożonych możesz dodać je od razu do płynnej galaretki. Szybko się zetnie dlatego trzeba ja obserwować. Używając owoców świeżych dodajemy je do już tężejącej galaretki i wykładamy na blat biszkoptu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Na koniec miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i powoli wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Podajemy udekorowane truskawkami lub białą czekoladą (u mnie truskawka liofilizowana w proszku).
Czy mogą być inne owoce np borówka amerykańska i galaretką borówkowa?
Jak najbardziej :)
Ciasto wyglada przepysznie! Czy smietanka i mascarpone musza byc w temp. pokojowej? Boje sie, ze jak beda zimne to zrobie mi sie grudki podczas wlewania zelatyny…
Smietanka i mascarpone musza byc zimne miksujemy, az krem będzie gesty. Następnie wprost pod widełki miksera wlewamy powoli żelatynę.
Jak z tego przepisu zrobic biszkopt kakaowy? :-)
Czy zamiast żelatyny można dodać smietanfix?
tak :)