Lekkie ciasto z truskawkami i mascarpone to idealny pomysł w sezonie na truskawki lub poza nim z wykorzystaniem mrożonych owoców.
Podstawą jest lekki i puszysty biszkopt, który nasączamy odrobiną wody z sokiem. W środku warstwa galaretki i zatopionych truskawek (u mnie mrożone).
Całość przykryta delikatnym kremem z mascarpone i oprószona truskawkami liofilizowanymi.
Lekkie ciasto z truskawkami i mascarpone będzie doskonałym wyborem na letnie popołudnia. Możesz go również wykonać w tortownicy i udekorować jak tort.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
LEKKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka alkoholu np. likieru lub wódki (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca
jak
na
bezę.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Na
koniec
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
przy
lekko
uchylonym
piekarniku,
następnie
przekrawamy
na
dwie
części.
Wszystkie
składniki
na
nasączenie
mieszamy
ze
sobą
i
połową
nasączamy
blat
biszkoptu.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Jeśli
używasz
owoców
mrożonych
możesz
dodać
je
od
razu
do
płynnej
galaretki.
Szybko
się
zetnie
dlatego
trzeba
ja
obserwować.
Używając
owoców
świeżych
dodajemy
je
do
już
tężejącej
galaretki
i
wykładamy
na
blat
biszkoptu.
Przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptu
i
nasączamy.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem.
Na
koniec
miksujemy
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem
i
powoli
wlewamy
żelatynę.
Gotowy
krem
wykładamy
na
biszkopt.
Ciasto
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Podajemy
udekorowane
truskawkami
lub
białą
czekoladą
(u
mnie
truskawka
liofilizowana
w
proszku).
Komentarze
Ciasto wyglada przepysznie! Czy smietanka i mascarpone musza byc w temp. pokojowej? Boje sie, ze jak beda zimne to zrobie mi sie grudki podczas wlewania zelatyny…
Smietanka i mascarpone musza byc zimne miksujemy, az krem będzie gesty. Następnie wprost pod widełki miksera wlewamy powoli żelatynę.
Jak z tego przepisu zrobic biszkopt kakaowy?
Czy zamiast żelatyny można dodać smietanfix?
tak