Słodka tarta chałwowa na bazie białej czekolady, serka mascarpone i mleka w proszku. Kruche ciasto, warstwa malinowa i słodka warstwa chałwowa.
Dzięki dodaniu lekko kwaskowych malin tarta nie jest przesłodzona i zyskuje orzeźwiający smak. W sezonie letnim polecam użyć świeżych i przykryć masą chałwową.
Spód to leciutkie i kruche ciasto. Krem jest słodki, treściwy z dużą ilością chałwy, którą mocno czuć.
Tarta chałwowa jest niezwykle pyszna i będzie idealna dla osób, które uwielbiają chałwę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA CHAŁWOWA
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 180 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CHAŁWOWĄ:
- 100 g białej czekolady
- 200 g chałwy orzechowej
- 250 serka mascarpone
- 1/2 szklanki mleka w proszku
DODATKOWO:
- 3/4 małego słoiczka dżemu malinowego lub 200 g świeżych malin
- 50 g chałwy do dekoracji
- ok. 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą bądź kaszką manną. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciastka kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy, dociskamy i końce wystające poza formę wycinamy lub przejeżdżamy po nich wałkiem. Przykrywamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy dżemem lub układamy świeże maliny.
Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i układamy na nim miskę żaroodporną i wkładamy kawałki czekolady. Po roztopieniu dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy do połączenia. Zdejmujemy miskę i dodajemy po łyżce serek, cały czas mieszając rózgą oraz na koniec mleko w proszku. Wykładamy na maliny i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy pokruszoną chałwą i malinami (u mnie liofilizowane).
Chalwa orzechowa to taki „baton” który można kupić w dyskoncie, czy chodzi o jakiś krem ze słoika?
Czym można zastąpić mleko w proszku?
możesz nie dodawać i zwiększyć ilość serka mascarpone :)
Jaki jest rozmiar formy na tartę? :)
już poprawiłam przepis z wymiarami :)
Wygląda apetycznie. Jaka wielkość formy do tarty?
Dzień dobry,
jakie są wymiary blachy?
Pozdrawiam
Pauina