Słodka tarta chałwowa na bazie białej czekolady, serka mascarpone i mleka w proszku. Kruche ciasto, warstwa malinowa i słodka warstwa chałwowa.
Dzięki dodaniu lekko kwaskowych malin tarta nie jest przesłodzona i zyskuje orzeźwiający smak. W sezonie letnim polecam użyć świeżych i przykryć masą chałwową.
Spód to leciutkie i kruche ciasto. Krem jest słodki, treściwy z dużą ilością chałwy, którą mocno czuć.
Tarta chałwowa jest niezwykle pyszna i będzie idealna dla osób, które uwielbiają chałwę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA CHAŁWOWA
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 180 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CHAŁWOWĄ:
- 100 g białej czekolady
- 200 g chałwy orzechowej
- 250 serka mascarpone
- 1/2 szklanki mleka w proszku
DODATKOWO:
- 3/4 małego słoiczka dżemu malinowego lub 200 g świeżych malin
- 50 g chałwy do dekoracji
- ok. 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
na
tartę
o
średnicy
około
24
cm
smarujemy
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
bądź
kaszką
manną.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
cukrem
pudrem.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła
i
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciastka
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
około
2
godziny.
Po
tym
czasie
rozwałkowujemy
na
lekko
podsypanej
mąką
stolnicy
na
kształt
formy.
Rozwałkowane
ciasto
wkładamy
do
formy,
dociskamy
i
końce
wystające
poza
formę
wycinamy
lub
przejeżdżamy
po
nich
wałkiem.
Przykrywamy
folią
i
wkładamy
na
30
min.
do
lodówki.
Po
tym
czasie
nakłuwamy
widelcem
całe
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20-25
min.
do
zarumienienia.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
smarujemy
dżemem
lub
układamy
świeże
maliny.
Do
garnuszka
wlewamy
niewielką
ilość
wody
i
zagotowujemy.
Zmniejszamy
ogień
do
minimum
i
układamy
na
nim
miskę
żaroodporną
i
wkładamy
kawałki
czekolady.
Po
roztopieniu
dodajemy
pokruszoną
chałwę
i
mieszamy
do
połączenia.
Zdejmujemy
miskę
i
dodajemy
po
łyżce
serek,
cały
czas
mieszając
rózgą
oraz
na
koniec
mleko
w
proszku.
Wykładamy
na
maliny
i
wyrównujemy.
Wkładamy
do
lodówki
na
około
2-3
godziny.
Przed
podaniem
dekorujemy
pokruszoną
chałwą
i
malinami
(u
mnie
liofilizowane).
Komentarze
Chalwa orzechowa to taki „baton” który można kupić w dyskoncie, czy chodzi o jakiś krem ze słoika?
Czym można zastąpić mleko w proszku?
możesz nie dodawać i zwiększyć ilość serka mascarpone
Jaki jest rozmiar formy na tartę?
już poprawiłam przepis z wymiarami
Wygląda apetycznie. Jaka wielkość formy do tarty?
Dzień dobry,
jakie są wymiary blachy?
Pozdrawiam
Pauina