Znajdź swój przepis

Kopiec kreta

14 maja, 2024

Kopiec kreta to ciasto czekoladowe z bananami, kremem straciatella i kruszonką czekoladową. Przepyszne, letnie ciasto przypominające kopczyk.

Ciasto czekoladowe jest z dużą ilością kakao, wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu.

Krem jest leciutki, delikatny ze startą czekoladą. Świetnie pasuje do ciasta czekoladowego i bananów.

Ciasto jest genialne, idealne na letni deser lub spotkania rodzinne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO KAWOWY BANANOWIEC

BANANOWIEC STRACIATELLA

CIASTECZKA BANANOWE

kopiec kreta ciasto

KOPIEC KRETA

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 125 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml mleka o temp. pokojowej
  • 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM STRACIATELLA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g startej gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • 4 duże banany
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Masło przekładamy do rondelka razem z czekoladą, kakao i podgrzewamy do rozpuszczenia. Trzepaczką cały czas mieszając wlewamy mleko do mieszaniny z czekolady.
Jajka razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy mieszaninę z czekolady oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Mieszamy lub miksujemy tylko do połączenia składników. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przecinamy ciasto na pół. Z wierzchu ciasta wykonujemy kruszonkę. Banany przekrawamy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Przecięciem układamy na spodzie ciasta jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz startą czekoladę. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na banany tworząc lekki wierzchołek oraz smarujemy boki ciasta. Kruszonką z ciasta obsypujemy cały kopczyk. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

kopiec kreta ciasto
kopiec kreta ciasto

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij