Znajdź swój przepis

Piernikowe ciastka czekoladowe

29 listopada, 2022

Piernikowe ciastka czekoladowe z dużą ilością kakao, kawałkami czekolady i nutą piernikową. Kruche na zewnątrz i lekko wilgotne w środku.

Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i zrobisz je w mniej niż 30 minut.

Do ciasteczek poza kawałeczkami czekolady możesz dodać posiekane orzechy włoskie lub laskowe.

Ciastka czekoladowe z tego przepisu są niesamowicie czekoladowe z mięciutkim wnętrzem i chrupiącą warstwą na zewnątrz.

Idealne w sezonie zimowym oraz świątecznym dzięki dodaniu przyprawy do piernika i cynamonu.

ZOBACZ INNE PRZEPISY NA KRUCHE CIASTECZKA.

 ciastka czekoladowe

PIERNIKOWE CIASTKA CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 180 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piekarnika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesiane składniki, sól i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Dłonią każdą kuleczkę spłaszczamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 12 – 14 minut. Studzimy przez chwilę na blaszce i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 ciastka czekoladowe
 ciastka czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x