Piernikowe ciastka czekoladowe z dużą ilością kakao, kawałkami czekolady i nutą piernikową. Kruche na zewnątrz i lekko wilgotne w środku.
Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i zrobisz je w mniej niż 30 minut.
Do ciasteczek poza kawałeczkami czekolady możesz dodać posiekane orzechy włoskie lub laskowe.
Ciastka czekoladowe z tego przepisu są niesamowicie czekoladowe z mięciutkim wnętrzem i chrupiącą warstwą na zewnątrz.
Idealne w sezonie zimowym oraz świątecznym dzięki dodaniu przyprawy do piernika i cynamonu.
ZOBACZ INNE PRZEPISY NA KRUCHE CIASTECZKA.
PIERNIKOWE CIASTKA CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 180 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piekarnika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej lub kropelek czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesiane składniki, sól i ponownie miksujemy do połączenia. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Dłonią każdą kuleczkę spłaszczamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 12 – 14 minut. Studzimy przez chwilę na blaszce i przechowujemy w szczelnym pojemniku.