Znajdź swój przepis

Ciasto leśny mech z owocami

20 maja, 2021

Ciasto leśny mech z owocami leśnymi to kolejna kombinacja tego pysznego ciasta z dodatkiem szpinaku.

Ciasto jest niesamowicie zielone dzięki dodaniu zmiksowanego świeżego szpinaku baby. Szpinak nie jest wyczuwalny. Ciasto jest wilgotne, puszyste i lekkie.

Warstwa owocowa to galaretka i zatopione owoce mrożone. W sezonie warto użyć kombinacji świeżych i stworzyć jeszcze pyszniejszy smak.

Do tego pyszny i leciutki krem śmietankowy, który idealnie pasuje do owoców i ciasta. Całość przykryta kruszonka z ciasta, którą nazywamy zielonym mchem.

Ciasto leśny mech z owocami to nie tylko przepyszny deser, ale także piękny wizualnie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

Ciasto leśny mech

CIASTO LEŚNY MECH Z OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml oleju np. rzepakowego
  • 200 g świeżego szpinaku baby, liście
  • 260 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ OWOCOWĄ:

  • 2 x galaretka owoce leśne, proszek
  • 600 ml gorącej wody
  • 450 g mieszanki owocowej mrożonej lub w sezonie mix świeżych owoców

SKŁADNIKI NA KREM JOGURTOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak dokładnie miksujemy z połową oleju.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy rozdrobniony szpinak, sok z cytryny oraz niewielkim strumieniem olej. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temp. 165 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i ścinamy wierzch na kruszonkę.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy mrożone owoce i mieszamy (uwaga bo szybko się ścina). Tężejąca galaretkę z owocami wykładamy na spód ciasta i wyrównujemy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Zostawiamy do ostudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce jogurt oraz przesiany cukier puder. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na galaretkę i oprószamy kruszonką z ciasta. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Podajemy udekorowane borówkami lub jagodami.

Ciasto leśny mech Ciasto leśny mech

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto jest przepyszne, naprawdę szybko się robi, moje dzieci go uwielbiają
    Dziękuję za super przepis 😋😊

  2. Magdalena Magda says:

    . Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  3. Czy można dać mrożony szpinak

    1. Tak, ale wcześniej trzeba rozmrozić i odsączyć na sitku :)

  4. Czy zamiast żelatyny można dodać śmietan fix?

  5. Ciasto super wszystko ok

  6. WITAM CZY ZAMIAST JOGURTU MOZNA ZASTOSOWAC MASCARPONE?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Witam czy jajka ubijamy całe czy najpier biała a potem dodajemy żółtka?

    1. aneta Autor says:

      Całe :)

  8. Witam, proszę o informacje czy jogurt dodawany do ubitej śmietanki ma być zimny czy w temperaturze pokojowej?

    1. aneta Autor says:

      Zimny :)

  9. Ciacho super. Śmietana w połączeniu z jogurtem smakuje świetnie.

  10. Zamiast szpinaku dałam barwnik zielony i wyszło super, a olej trochę ociepliłam żeby nie był za zimny. Wyrósł jak normalny biszkopt.Pozdrawiam

  11. Nie wiem, czy tak powinno być, ale ciasto wychodzi strasznie tłuste przy tej ilości oleju. Nie urosło też tak ładnie, jak normalny biszkopt. Powiem nawet, że chyba w ogóle nie urosło, tj. upieczone ma taką samą objętość, jaką miała surowa masa. Zastanawiam się, czy stałoby się coś złego, gdybym dała 2x mniej oleju? Żeby zmniejszyć kaloryczność i ciężkość ciasta?
    Już złożone w całości wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej!
    Pozdrawiam!

  12. Magdalena says:

    Ten przepis jest na jaki wymiar blaszki??

  13. Wygląda bardzo apetycznie dziękuje:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x