Ciasto leśny mech z owocami leśnymi to kolejna kombinacja tego pysznego ciasta z dodatkiem szpinaku.
Ciasto jest niesamowicie zielone dzięki dodaniu zmiksowanego świeżego szpinaku baby. Szpinak nie jest wyczuwalny. Ciasto jest wilgotne, puszyste i lekkie.
Warstwa owocowa to galaretka i zatopione owoce mrożone. W sezonie warto użyć kombinacji świeżych i stworzyć jeszcze pyszniejszy smak.
Do tego pyszny i leciutki krem śmietankowy, który idealnie pasuje do owoców i ciasta. Całość przykryta kruszonka z ciasta, którą nazywamy zielonym mchem.
Ciasto leśny mech z owocami to nie tylko przepyszny deser, ale także piękny wizualnie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.
CIASTO LEŚNY MECH Z OWOCAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 150 ml oleju np. rzepakowego
- 200 g świeżego szpinaku baby, liście
- 260 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ OWOCOWĄ:
- 2 x galaretka owoce leśne, proszek
- 600 ml gorącej wody
- 450 g mieszanki owocowej mrożonej lub w sezonie mix świeżych owoców
SKŁADNIKI NA KREM JOGURTOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Szpinak
dokładnie
miksujemy
z
połową
oleju.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
proszkiem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
rozdrobniony
szpinak,
sok
z
cytryny
oraz
niewielkim
strumieniem
olej.
Na
koniec
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Gotowe
ciasto
przekładamy
do
formy.
Pieczemy
w
temp.
165
C
przez
około
40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
ścinamy
wierzch
na
kruszonkę.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodą
i
dokładnie
mieszamy.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Dodajemy
mrożone
owoce
i
mieszamy
(uwaga
bo
szybko
się
ścina).
Tężejąca
galaretkę
z
owocami
wykładamy
na
spód
ciasta
i
wyrównujemy.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Zostawiamy
do
ostudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywny
krem,
następnie
dodajemy
po
łyżce
jogurt
oraz
przesiany
cukier
puder.
Na
koniec
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę
cały
czas
miksując.
Gotowy
krem
wykładamy
na
galaretkę
i
oprószamy
kruszonką
z
ciasta.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Podajemy
udekorowane
borówkami
lub
jagodami.
Komentarze
WITAM CZY ZAMIAST JOGURTU MOZNA ZASTOSOWAC MASCARPONE?
tak
Witam czy jajka ubijamy całe czy najpier biała a potem dodajemy żółtka?
Całe
Witam, proszę o informacje czy jogurt dodawany do ubitej śmietanki ma być zimny czy w temperaturze pokojowej?
Zimny