Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym oraz polewą. Ciasto do wykonania w kilka chwil. Przepyszne, wilgotne i dosyć mięsiste w konsystencji. Duża dawka czekolady przeplatana masłem orzechowym nie ma sobie równych.
Przepis na ciasto czekoladowe to połączenie mokrych składników z suchymi i dodanie białek, aby podnieść ciasto i nadać mu puszystości. Jedyna zasada, o której należy pamiętać to nie dodawanie zimnych składników prosto z lodówki.
Ciasto w konsystencji jest dosyć ciężkie, przepełnione czekoladą i nawet lekko ceglaste. Natomiast proszek oraz białka ładnie ciasto podnoszą.
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym na pewno będzie idealną propozycją dla osób ubóstwiających czekoladę. Dodajemy, aż całą tabliczkę. I tutaj kolejną kwestia jest rodzaj czekolady, może być to mleczna w połączeniu z gorzką lub tak jak u mnie sama gorzka. Ciasto będzie mniej lub bardziej słodsze.
Wierzch ciasta polewamy ciemną czekoladą i wyciskamy pasy z masła orzechowego. Przełożyłam je do mocnego woreczka foliowego i lekko obcięłam róg, wyciskałam paski na ciasto. Jeśli lubisz masło możesz wyciskać je grubsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 180 g mąki tortowej
- 85 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki masła orzechowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło i czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do roztopienia. Wlewamy powoli mleko cały czas mieszając. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem na jasną masę. Następnie cały czas miksując wlewamy masę czekoladową oraz wsypujemy suche składniki. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.