Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

15 lutego, 2017

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym oraz polewą. Ciasto do wykonania w kilka chwil. Przepyszne, wilgotne i dosyć mięsiste w konsystencji. Duża dawka czekolady przeplatana masłem orzechowym nie ma sobie równych.

Przepis na ciasto czekoladowe to połączenie mokrych składników z suchymi i dodanie białek, aby podnieść ciasto i nadać mu puszystości. Jedyna zasada, o której należy pamiętać to nie dodawanie zimnych składników prosto z lodówki.

Ciasto w konsystencji jest dosyć ciężkie, przepełnione czekoladą i nawet lekko ceglaste. Natomiast proszek oraz białka ładnie ciasto podnoszą.

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym na pewno będzie idealną propozycją dla osób ubóstwiających czekoladę. Dodajemy, aż całą tabliczkę. I tutaj kolejną kwestia jest rodzaj czekolady, może być to mleczna w połączeniu z gorzką lub tak jak u mnie sama gorzka. Ciasto będzie mniej lub bardziej słodsze.

REKLAMA:

Wierzch ciasta polewamy ciemną czekoladą i wyciskamy pasy z masła orzechowego. Przełożyłam je do mocnego woreczka foliowego i lekko obcięłam róg, wyciskałam paski na ciasto. Jeśli lubisz masło możesz wyciskać je grubsze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto-czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 180 g mąki tortowej
  • 85 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki masła orzechowego

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło i czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do roztopienia. Wlewamy powoli mleko cały czas mieszając. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem na jasną masę. Następnie cały czas miksując wlewamy masę czekoladową oraz wsypujemy suche składniki. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka.

ciasto-czekoladowe-z-masłem-orzechowym-4 ciasto-czekoladowe-z-masłem-orzechowym-9

ciasto-czekoladowe-z-masłem-orzechowym-6 ciasto-czekoladowe-z-masłem-orzechowym-13 ciasto-czekoladowe ciasto-czekoladowe-z-masłem-orzechowym-7

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij