Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

14 lipca, 2023

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady i białej. Kremowe, niesamowicie pyszne i bardzo proste.

Krem z białej i ciemnej czekolady wykonujemy dzień wcześniej, natomiast kolejnego dnia łączymy z serkiem. Kremy są leciutkie, delikatne i kremowe.

Świetnie pasują do puszystego biszkoptu. Ciasto możemy urozmaicić dodając frużelinę wiśniową, malinowa lub powidła.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KAKAOWE BROWNIE

REKLAMA:

CIASTO CHAŁWOWE Z CZEKOLADĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

ciasto czekoladowe z kremem

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

REKLAMA:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 – 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Owijamy wierzch folią i zostawiamy do ostygnięcia. Wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki lub całą noc. Dokładnie tak samo postępujemy z białą częścią kremu.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodaje suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrajamy na dwie części.
Schłodzoną mieszaninę z ciemnej czekolady miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Gotowy krem wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Białą mieszaninę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na biszkopt i wkładamy ciasto do lodówki na minimum 2 – 3 godziny. Podajemy oprószone kakao lub startą gorzką czekoladą.

ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Dołącz do dyskusji

  1. A czy biszkopt czymś się nasącza?

    1. Ja nie nasączałam, ale jeśli lubisz to jak najbardziej można lekko nawilżyć :)

  2. Mogę prosić o przepis na fruzeline?

    1. Proszę wpisacn blogu jest fruzelina wiśniowa

  3. Dzień dobry, czy mogę zastąpić śmietankę podaną w ml na taką w gramach? Myślę o Piątnicy 30 do kremów, dobrze się mi sprawdza, ale nie wiem czy wyjdzie i w jakich proporcjach

    1. Jak to w gramach? Ilość podana jest w gramach?

  4. Po nocy spędzonej w lodówce krem czekoladowy ciemny miał konsystencję kremu właśnie, natomiast krem z białej czekolady na wierzchu miał twardą skorupkę, a pod nią był płynny. Czy tak ma być? Po dodaniu mascarpone również ma dużo rzadszą konsystencję niż krem z czekolady gorzkiej.

    1. Tak, krem jasny jest rzadszy. Zależne jest to od jakości użytej czekolady :)

  5. Właśnie przymierzam się zrobić to ciasto. Muszę przyznać że ciasta które przyrzadzam dzięki tym przepisom zyskują aplauz mojego chłopaka i naszych rodzinek. Są pyszne. Bardzo dziękuję:)

    1. Bardzo się ciesze :) pozdrawiam

  6. Mam tortownicę 24 cm i 26 cm , muszę zmniejszyć o połowę czy mniej?
    Chciałabym napisać, że dzięki Pani przepisom nauczyłam się piec i wszystkim polecam 🙂

    1. Zmniejszyłabym składniki w formie 26 cm o 1/3 :) dziękuję bardzo ☺️

  7. Czy można ciasto zrobić w tortownicy?

    1. Tak, natomiast w zależności od użytej wielkości tortownicy ilość składników trzeba nieco zmniejszyć :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij