Pyszne i proste ciasto z owocami i kruszonką, które zawsze się udaje. Do ciasta dodajemy truskawki, maliny lub jagody w sezonie. Kruszonka jest z dodatkiem zmielonych orzechów.
Ciasto ucierane jest lekkie, maślane i wilgotne. Kruszonka z dodatkiem orzechów włoskich jest chrupiącą i aromatyczna.
Ciasto z owocami i kruszonką to idealne ciasto na lato. Szybkie i proste w przygotowaniu, a do środka możesz dodać dowolne owoce letnie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
REKLAMA:
CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g masła, zimnego
CIASTO UCIERANE
- 180 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka rozmiar L o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
DODATKOWO:
- 1 1/2 szklanki owoców np. truskawki, jagody, maliny, wiśnie
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę mieszamy razem ze zmielonymi orzechami, cukrem oraz cynamonem. Dodajemy kawałki zimnego masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny być w temp. pokojowej. Formę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki można posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodajemy przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę oraz sok z cytryny i mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mieszamy zbyt długo). Wykładamy do formy i obsypujemy owocami wymieszamy z mąką ziemniaczaną. Na wierzch owoców wykładamy kruszonkę. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.