Najlepszy przepis na sernik krakowski jaki do tej pory miałam okazję spróbować. Dosyć ciężki na kruchym spodzie i kratką na wierzchu. Niezawodny przepis, który możesz wykorzystać w święta lub inne uroczystości rodzinne.
Do masy serowej możesz użyć twarogu tłustego, półtłustego lub dobrej jakości sernika z wiaderka. Twaróg musisz zmielić przynajmniej dwukrotnie, a idealnie byłby przepuścić przez maszynkę trzy razy. Twaróg jest delikatniejszy i lepiej połączy się z białkami.
Do sernika krakowskiego polecam użyć np. twaróg z wiaderka Hanusi z Piątnicy. Sernik wyjdzie idealnie nie za ciężki, ale także niezbyt kremowy.
Sernik krakowski jest jednym z tradycyjnych i popularniejszych serników pieczonych na święta lub rodzinne okazje. Zaraz po wiedeńskim jest rozpoznawalny dzięki kratce, którą wykonujemy na górze.
Sernik nie jest ceglasty i bardzo ciężki, dzięki ubitym białkom konsystencja sernika jest nieco lżejsza. Do środka możemy dodać rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK KRAKOWSKI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, tłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny i skórka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 180 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- sok z połowy cytryny
DODATKOWO:
- rodzynki do masy serowej (opcjonalnie)
- żółtko z odrobiną mleka do wysmarowania paseczków ciasta
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło i żółtka na ciasto kruche powinno być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Siekamy szybko nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt formy ( u mnie 23×35 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie w niewielkich porcjach dodajemy twaróg, sok i skórkę z cytryny, wanilię oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową ( możesz dodać rodzynki).
Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy na około 2-3 mm grubości. Wycinamy paseczki. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Układamy paseczki ciasta zaczynając od rogu foremki. Następnie układamy drugą warstwę paseczków tworząc kratkę. Żółtko mieszamy z odrobiną mleka i smarujemy paseczki. Pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz. Sernik powinien być sprężysty po upieczeniu, ale nie surowy w środku. Wierzch zarumieniony. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wkładamy do lodówki na całą noc.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy białko oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Jeśli lukier jest zbyt płynny dodajemy więcej cukru pudru. Smarujemy wierzch sernika i zostawiamy do zastygnięcia.

Cudowny, obłędny sernik. Najlepszy krakowski jaki piekliśmy. Na imprezie rodzinnej zniknął w mig a ile telefonów o przepis już było.
Dziękuję :)
Super lubię
Serniczek piekłam tydzień wczeßniej wyszedł super a nawet nie za bardzo opadł ,dzisiaj robiė znowu trzymajcie kciuki