Znajdź swój przepis

Sałatka wielkanocna

3 kwietnia, 2023

Sałatka wielkanocna z jajkami, kukurydzą, groszkiem, kurczakiem i sosem chrzanowym. Przepyszna, lekka i zarazem treściwa.

Sałatkę układamy w salaterce warstwowo, dzięki temu będzie pięknie prezentowała się na świątecznym stole.

Zamiast rukoli możesz dodać np. roszponkę, drobno pokrojoną kapustę pekińską lub sałatę lodową.

Jajka kroimy na plasterki, dzięki temu uzyskujemy fajny efekt wizualny po ułożeniu wszystkich warstw.

Do sałatki możesz dodać np. warstwę sera żółtego, zamiast kurczaka szynkę. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki fajnie sprawdzi się seler konserwowy.

ZOBACZ INNE PRZEPISY:

SAŁATKA Z PORA I JAJEK

SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM

SAŁATKA Z KALAFIOREM I RYŻEM

sałatka wielkanocna

SAŁATKA WIELKANOCNA

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • pół opakowani rukoli lub roszponki ok. 50 g
  • ok. 500 filetu z kurczaka lub indyka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2 – 3 gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 opakowania kiełek np. brokuła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól oraz pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy na 2 cm plasterki. Kurczaka kroimy na nieduże kawałki, obsypujemy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju. Smażymy na złoty kolor. Majonez mieszamy z jogurtem oraz chrzanem. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Na dnie salaterki układamy połowę rukoli. Odsączamy z zalewy kukurydzę oraz groszek i wykładamy na rukolę tworząc warstwy. Na bokach salaterki układamy pokrojone plasterki jajka. Następnie wykładamy kurczaka i polewamy połową sosu. Kroimy kawałki jajek i wykładamy na sos. Ogórka obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Następnie wykładamy pozostała część rukoli, pokrojone rzodkiewki na plasterki lub w ósemki oraz kiełki i posiekany szczypiorek. Sałatkę zostawiamy na ok. 30 minut do tzw. przegryzienia. Następnie polewamy wierzch pozostałym sosem.

sałatka wielkanocna
sałatka wielkanocna

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x