Pyszna i treściwa sałatka z selerem konserwowym z dodatkiem ryżu, szynki, ananasa i jabłka i jeszcze kilku składników. Doskonała na obiad lub kolację.
Sałatka szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Połączenie selera konserwowego z pozostałymi składnikami to strzał w dziesiątkę. Smaki idealnie się przenikają i jeszcze lepiej smakuje następnego dnia.
Szynkę możesz zastąpić podsmażonych lub wędzonym kurczakiem.
Sałatka z selerem konserwowym będzie idealna na rodzinne spotkanie, święta lub do wzięcia do pracy. Jeden z moich ulubionych przepisów na sałatkę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM
SKŁADNIKI:
- 2 torebki ryżu (ok. 3/4 szklanka)
- 2 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały słoiczek selera konserwowego
- 200 g szynki np. konserwowej
- 4 krążki ananasa z zalewy
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 jabłko
- 4 plasterki sera gouda
- 3 średnie ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sok z ćwiartki cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy z wody i przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy ok. 10 minut na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i kroimy na plasterki.
Do ryżu dodajemy odsączoną kukurydzę, selera z zalewy, pokrojonego na kawałeczki ananasa. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w niedużą kosteczkę. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do pozostałych składników. Szynkę i ser kroimy na kawałki, cebulę na półplasterki. Ogórki kroimy na nieduże kawałeczki. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Majonez oraz jogurt łączymy ze sobą. Dodajemy do sałatki, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch sałatki dekorujemy plasterkami jajka.