Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono

Sałatka z selerem konserwowym

Kwiecień 5, 2022 , 29855 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszna i treściwa sałatka z selerem konserwowym z dodatkiem ryżu, szynki, ananasa i jabłka i jeszcze kilku składników. Doskonała na obiad lub kolację.

Sałatka szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku. Połączenie selera konserwowego z pozostałymi składnikami to strzał w dziesiątkę. Smaki idealnie się przenikają i jeszcze lepiej smakuje następnego dnia.

Szynkę możesz zastąpić podsmażonych lub wędzonym kurczakiem.

Sałatka z selerem konserwowym będzie idealna na rodzinne spotkanie, święta lub do wzięcia do pracy. Jeden z moich ulubionych przepisów na sałatkę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Sałatka z selerem

SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM

SKŁADNIKI:

  • 2 torebki ryżu (ok. 3/4 szklanka)
  • 2 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały słoiczek selera konserwowego
  • 200 g szynki np. konserwowej
  • 4 krążki ananasa z zalewy
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 jabłko
  • 4 plasterki sera gouda
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy z wody i przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy ok. 10 minut na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i kroimy na plasterki.
Do ryżu dodajemy odsączoną kukurydzę, selera z zalewy, pokrojonego na kawałeczki ananasa. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w niedużą kosteczkę. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do pozostałych składników. Szynkę i ser kroimy na kawałki, cebulę na półplasterki. Ogórki kroimy na nieduże kawałeczki. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Majonez oraz jogurt łączymy ze sobą. Dodajemy do sałatki, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wierzch sałatki dekorujemy plasterkami jajka.

Sałatka z selerem

Komentarze

Dodaj komentarz