Makaron ze szparagami i dodatkiem cukinii oraz boczku to prosty i szybki przepis na obiad w 30 minut. W sezonie na szparagi będzie idealnym pomysłem na smaczny i zdrowy posiłek.
Uwielbiam szparagi i w sezonie przygotowuje je w przeróżny sposób np. dodaje do zupy, sałatki lub jajek.
Makaron ze szparagami uwielbiam w połączeniu z cukinią i koperkiem. Do tego przepisu możesz dodać zamiast boczku filet z kurczaka, indyka lub szynkę. Z boczkiem przepis jest bardzo wyrazisty i konkretny w smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
MAKARON ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I BOCZKIEM
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów
- mała cukinia
- 150 g pokrojonego boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 18%
- 2 żółtka
- 100 ml wody z gotującego makaronu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
DODATKOWO
- 200 g makaronu np. kokardki lub penne
- 80 g startego sera np. parmezanu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy 100 ml wody po gotującym makaronie.
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy twarde końce (wystarczy trzymać z jednej strony główkę i koniec, a sama się oderwie). Główki odcinamy nożem, a pozostałą część kroimy na ok. 1 cm plasterki. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy przez ok. 5 minut pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz boczek. Podsmażamy, aż do lekkiego zarumienienia boczku. Dodajemy pokrojoną cukinię w plasterki, ćwiartki lub półplasterki i obsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy szparagi i wodę z gotującego makaronu i podgrzewamy przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Śmietankę mieszamy z żółtkami i serem. Dodajemy do makaronu. Mieszamy do połączenia.