Lekkie i szybkie ciasto jogurtowe z wiśniami. W tym przepisie ciasto jest na maśle, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze.
Ciasto jogurtowe z wiśniami robiłam już w przeróżnych kombinacjach, ale ta wersja jest najbardziej smaczna.
Połączenie ciasta jogurtowego z masłem, a nie tak jak w poprzednich przepisach na oleju bardzo wzbogaca smak i dzięki temu ciasto ma maślany posmak i jest nieco delikatniejsze w konsystencji.
Ciasto jest niesamowicie wilgotne z lekko kwaśnymi i soczystymi wiśniami tworzą smaczną całość. Na wierzch możesz dodać kruszonkę, ale ja w tym przepisie z niej zrezygnowałam.
Ciasto jogurtowe z wiśniami to kolejny wypiek, który jest szybki i prosty, a takie latem są najlepsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto jogurtowe.
CIASTO JOGURTOWE Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO JOGURTOWE
- 170 g masła o temp. pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- skórka otarta z cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 150 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 270 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco mniejszą. Miękkie masło miksujemy przez 2 – 3 minuty razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz skórkę i sok z cytryny. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem oraz dodajemy jogurt. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączanie (nie dłużej). Wykładamy do formy i obsypujemy wierzch wiśniami (mrożonych nie rozmrażamy). Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Czy można użyć wegańskiego jogurtu?
Pozdrawiam
tak :)
Dlaczego masa masłowa zawsze mi sie wazy? Czy w przypadku tego przepisu ma to znaczenie? Czy z mrożonymi owocami trzeba piec dluzej i czy zwiększyć temperaturę?
Pozdrawiam
Może to wynikać z wielu czynników np. zbyt szybkiego dodawania składników, jakości masła itp. W tym przepisie nie ma co się przejmować zważonym masłem, ponieważ w połączeniu z mąką ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Z mrożonymi owocami faktycznie czas może się wydłużyć i trzeba sprawdzać patyczkiem.
Czy mogę dodać borówki zamiast wiśni.
tak :)
Czy zamiast masła mogę użyć oleju ? ????
Polecam ten przepis https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-kubeczkowe-jogurtowe