Tiramisu z bezą kakaową, czyli klasyczny włoski deser z lekką innowacją w postaci słodkiej warstwy pysznej i chrupiącej bezy oraz zatopionymi w kawie podłużnymi biszkoptami.
Tiramisu uwielbiam pod każdą postacią czy to w wersji z owocami TUTAJ lub wersji klasycznej TUTAJ. Połączenie tiramisu i bezy to jest czyste szaleństwo smaków i rozkosz dla podniebienia.
Słodka, kremowa i leciutka warstwa kremu na bazie puszystej masy z żółtek jak w klasycznym tiramisu. Zatopione w kawie biszkopty, które fajnie kontrastują ze słodkim deser i do tego słodziutka chrupiąca i piankowa w środku beza.
Tiramisu z bezą kakaową to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam. Ten przepis możesz wykonać również dla gości w pucharkach lub szklankach.
Napar wykonałam z kawy Arcaffe Roma, która jest mieszanką sześciu Arabic. Historia kawy sięga 1926 roku, kiedy Francesco Meschini przygotował specjalną mieszankę kawy dla słynnej Cafe Bar Roma, znajdującej się na placu w Livorno. Podobnie jak 80% zabytkowego centrum Livorno w czasie II wojny światowej, Bar Roma został zniszczony i firma zdecydowała się nazwać tak samo swój najlepszy produkt: mieszankę „Roma”. W 1949 Mokacrema, inna specjalna mieszanka, została stworzona aby pokazać, że Arcaffè utrzymuje politykę jakości i doskonalenia się.
Roma to klasyczna mieszanka Arcaffe o delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym akcentem. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce. Kawa świetnie będzie nadawała się do przygotowania espresso lub w połączeniu z mlekiem uzyska pyszny, kremowy i lekko słodki smak.
Polecam Coffeedesk – najlepszy sklep internetowy z kawą, herbatą i wszystkim co jest potrzebne do jej zaparzenia. Ponad 50 marek kaw i ponad 2700 produktów w jednym miejscu.
TIRAMISU Z BEZĄ KAKAOWĄ I KAWĄ
SKŁADNIKI:
TIRAMISU
- 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 800 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
BEZA KAKAOWA
- 6 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
DODATKOWO
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
-
3/4 szklanki mocnego naparu z kawy wymieszanego z 1 łyżeczką cukru*
PRZYGOTOWANIE:
* napar wykonałam z kawy Arcaffe Roma – TUTAJ możesz ją kupić
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką przez 2 -3 minuty. Żółtka miksujemy razem z cukrem pudrem przez ok. 5 minut na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach miksera dodajemy po łyżce mascarpone. Biszkopty przez chwilkę zatapiamy w ostudzonym naparze z kawy. Układamy w rzędach na dnie formy. Następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów oraz pozostałym kremem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na koniec dodajemy przesiane kakao i delikatnie szpatułką lub łyżką mieszamy. Wykładamy do formy z papierem do pieczenia identycznej jak do tiramisu lub obrysowujemy na papierze kształt formy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 150ºC i od razu po włożeniu zmniejszamy na 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (można zostawić na całą noc w zamkniętym piekarniku). Po wystudzeniu nożem lekko podważamy spód i układamy na wierzchu ciasta.
Post sponsorowany
Ciasto wygląda pysznie ???? mam pytanie odnośnie kremu, jaka jest konsystencja, nie jest bardzo hmm rozjeżdżający się?
Nie, najlepiej zostawić na noc wtedy ma super konsystencję i biszkopty zmiękną. U mnie zdjęcie robione było po ok. 2 godzinach.