Znajdź swój przepis

Tiramisu z bezą kakaową i kawą

19 sierpnia, 2022

Tiramisu z bezą kakaową, czyli klasyczny włoski deser z lekką innowacją w postaci słodkiej warstwy pysznej i chrupiącej bezy oraz zatopionymi w kawie podłużnymi biszkoptami.

Tiramisu uwielbiam pod każdą postacią czy to w wersji z owocami TUTAJ lub wersji klasycznej TUTAJ. Połączenie tiramisu i bezy to jest czyste szaleństwo smaków i rozkosz dla podniebienia.

Słodka, kremowa i leciutka warstwa kremu na bazie puszystej masy z żółtek jak w klasycznym tiramisu. Zatopione w kawie biszkopty, które fajnie kontrastują ze słodkim deser i do tego słodziutka chrupiąca i piankowa w środku beza.

Tiramisu z bezą kakaową to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam. Ten przepis możesz wykonać również dla gości w pucharkach lub szklankach.

Napar wykonałam z kawy Arcaffe Roma, która jest mieszanką sześciu Arabic. Historia kawy sięga 1926 roku, kiedy Francesco Meschini przygotował specjalną mieszankę kawy dla słynnej Cafe Bar Roma, znajdującej się na placu w Livorno. Podobnie jak 80% zabytkowego centrum Livorno w czasie II wojny światowej, Bar Roma został zniszczony i firma zdecydowała się nazwać tak samo swój najlepszy produkt: mieszankę „Roma”. W 1949 Mokacrema, inna specjalna mieszanka, została stworzona aby pokazać, że Arcaffè utrzymuje politykę jakości i doskonalenia się.

Roma to klasyczna mieszanka Arcaffe o delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym akcentem. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce. Kawa świetnie będzie nadawała się do przygotowania espresso lub w połączeniu z mlekiem uzyska pyszny, kremowy i lekko słodki smak.

Polecam Coffeedesk – najlepszy sklep internetowy z kawą, herbatą i wszystkim co jest potrzebne do jej zaparzenia. Ponad 50 marek kaw i ponad 2700 produktów w jednym miejscu. 

tiramisu z bezą

TIRAMISU Z BEZĄ KAKAOWĄ I KAWĄ

SKŁADNIKI:

TIRAMISU

  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 800 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

BEZA KAKAOWA

  • 6 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy wymieszanego z 1 łyżeczką cukru*

PRZYGOTOWANIE:

* napar wykonałam z kawy Arcaffe Roma – TUTAJ możesz ją kupić

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką przez 2 -3 minuty. Żółtka miksujemy razem z cukrem pudrem przez ok. 5 minut na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach miksera dodajemy po łyżce mascarpone. Biszkopty przez chwilkę zatapiamy w ostudzonym naparze z kawy. Układamy w rzędach na dnie formy. Następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą warstwą biszkoptów oraz pozostałym kremem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na koniec dodajemy przesiane kakao i delikatnie szpatułką lub łyżką mieszamy. Wykładamy do formy z papierem do pieczenia identycznej jak do tiramisu lub obrysowujemy na papierze kształt formy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 150ºC i od razu po włożeniu zmniejszamy na 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (można zostawić na całą noc w zamkniętym piekarniku). Po wystudzeniu nożem lekko podważamy spód i układamy na wierzchu ciasta.

Post sponsorowany

tiramisu z bezą  tiramisu z bezą
kawa-1 kawa-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wygląda pysznie ???? mam pytanie odnośnie kremu, jaka jest konsystencja, nie jest bardzo hmm rozjeżdżający się?

    1. aneta Autor says:

      Nie, najlepiej zostawić na noc wtedy ma super konsystencję i biszkopty zmiękną. U mnie zdjęcie robione było po ok. 2 godzinach.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x