Tort bezowy oreo – jeżozwierz to moja wariacja bezowa z ciasteczkami oreo. Chrupiącą beza z piankowym wnętrzem oraz lekki krem oreo. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, a fikuśny kształt bezy i jego ciekawa forma na pewno zaskoczy niejedna osobę.
Bezę dosyć długo pieczemy, aby była chrupiącą na zewnątrz. Natomiast wnętrze musi pozostać piankowe i lekkie jak puszek. Możesz ją upiec dzień wcześniej i po upieczeniu zostawić w piekarniku lub dobrze owinąć folią i położyć w chłodne miejsce. Jeśli nie zabezpieczysz bezy pochłonie wilgoć z otoczenia i zrobi się miękka oraz gumowa.
Krem jest bardzo delikatny z kawałkami ciasteczek. Możesz je drobno pokroić, zmielić lub połamać na duże kawałki w zależności od swoich upodobań.
Tort bezowy – jeżozwierz to fajny pomysł dla dzieci, na uroczystości lub imprezy. Zachwyca formą i smakiem. Mocno słodki, chrupiący z ciasteczkami. Pycha.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy, torty bezowe i ciasta z bezą.
TORT BEZOWY Z OREO – JEŻOZWIERZ
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 6 ciasteczek oreo
* żelatynę możesz zastąpić 100 g serka mascarpone
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
zmniejszamy
obroty
na
średnie
i
powoli
wsypujemy
cukier.
Następnie
dodajemy
przesianą
mąkę
oraz
sok
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Na
dwóch
papierach
do
pieczenia
rysujemy
okrąg
o
średnicy
około
23
cm.
lub
obrysowujemy
np.
talerz.
Wykładamy
masę
tworząc
dosyć
wysoką
formę.
Na
jednej
z
nich
za
pomocą
łyżki
tworzymy
tzw.
jeża
(przykładamy
łyżkę
do
masy
i
odrywamy).
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
150
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
100
C
z
termoobiegiem.
Pieczemy
przez
około
2
godz.
Po
tym
czasie
bezę
zostawiamy
do
wystudzenia
(najlepiej
na
całą
noc).
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
cały
czas
miksując
wlewami
powoli
żelatynę.
Ciasteczka
rozdrabniamy
i
dodajemy
do
masy.
Jeden
blat
bezowy
układamy
na
paterze
lub
dużym
talerzu.
Nakładamy
krem
i
przykrywamy
drugim
blatem
z
„jeżem”.
Podajemy
od
razu
lub
owijamy
dokładnie
folią
i
wkładamy
na
godzinę
do
lodówki.
Komentarze
Zrobiłam, był przepyszny choć nie wyglądał tak pięknie jak Pani wersja
trzymałam go w lodowce w pojemniku plastikowym na tort, był szczelnie zamknięty a po 2 dniach najbardziej nam smakował
Jak przechowywać taki tort? Czy trzeba zjeść od razu:) poczeka na gości w pojemniku plastikowym w temp pokojowej?
najlepiej zjeść zaraz po złożeniu
Ciasto wygląda obłędnie, wyobrażam sobie, że i tak samo smakuje. Mam pytanie natury technicznej: czy oba płaty bezy można piec jednocześnie, jeśli tak to na jakich poziomach ułożyć blachy?
można, wtedy trzeba je upiec z termoobiegiem
Najlepiej na środkowym ruszcie jedną i niższym drugą
Już wiem co upiekę synowi na 9 urodziny ????????
Pozdrawiam serdecznie ????????????