Znajdź swój przepis

Tort bezowy z kajmakiem

24 lutego, 2023

Tort bezowy z kajmakiem na biszkopcie kakaowym przełożony dżemem malinowym. Przepyszne, słodkie ciasto warstwowe.

Biszkopt oraz bezę możemy przygotować dzień wcześniej. Bezę po upieczeniu przechowujemy w zamkniętym piekarniku. Następnego dnia nadal będzie chrupiąca i piankowa w środku.

Krem kajmakowy świetnie współgra z kakaowym biszkoptem i dżemem malinowym.

Biszkopt możesz nasączyć mocną herbatą, kawą lub wodą z odrobiną likieru.

Przepyszny tort na urodziny, święta lub na rodzinne okazje.

TUTAJ ZNAJDZIESZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA TORTY.

tort bezowy z kajmakiem

TORT BEZOWY Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

BEZA

  • 5 białek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

KREM KAJMAKOWY

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 400 g masy kajmakowej
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix
  • 1/4 szklanki wody

NASĄCZENIE

  • 3/4 szklanki mocnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego

SKŁADNIKI:

1 szklanka = 250 ml.

Bezę najlepiej wykonać poprzedniego dnia wieczorem i przechowywać w zamkniętym piekarniku. Na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia obrysowujemy okręgi o śr. około 22 – 23 cm. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę ok. 3 minut. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny. Masą wypełniamy dwa okręgi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i od razu zmniejszamy temp. do 100ºC z termoobiegiem. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu wyłączamy i beza zostaje w piekarniku całą noc.
Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ewentualnie używamy formy silikonowej.
Mąkę oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką lub łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy i lekko nasączamy połową ponczu i smarujemy dżemem.Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową oraz na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, następnie beza, łyżka kremu kajmakowego. Ponownie biszkopt, nasączenie, dżem, reszta kremu i beza. Ciasto najlepiej owinąć folią i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Kroimy na kawałki ostrym nożem.

tort bezowy z kajmakiem

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo dobre ciasto, takie inne, słodkie, beza, masa , wszystko się udaje. Będę piekła go znów na weekend.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x