Nie znam prostszego ciasta z owocami, które jednocześnie jest tak smaczne. Ciasto jest bardzo delikatne, maślane w smaku, wilgotne i cudownie słodkie. Gruszki dodają ciekawego smaku, a jednocześnie soczystości. Jedno ze wspanialszych ciasta do przygotowania w kilka chwil. Inspiracja: mykitchenintherockies. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3-4 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
- 250 g mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- skórka z 1 cytryny
- 250 g cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz wanilię. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy z masła, miksujemy tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 22-24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta, na wierzch układamy pokrojone i odsączone z nadmiaru soku gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis super, ciasto bardzo smaczne. Dzis upieklam pierwszy raz, tylko zmniejszylam cukier do 100 g. Zastanawiam sie, czy mrozone owoce, by sie nadaly w tym ciescie?
Tak :)
Dzieki :)
Dzieki :)Wlasnie pieke z mrozonymi jagodami:)
ten przepis jest znakomity! robię to ciasto piąty raz, za każdym razem z innymi owocami. za każdym razem wychodzi genialnie. dziękuję!