Znajdź swój przepis

Kotlety jajeczne

7 kwietnia, 2022

Pyszny przepis na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem. Mięciutkie i delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealny obiad bez mięsa.

Kotlety jajeczne najlepiej smakują jedzone prosto z patelni jeszcze ciepłe. Możesz je podawać z sosem majonezowym, czosnkowym lub chrzanowym. Doskonałym dodatkiem będzie również surówka z marchewki i jabłka lub mizeria.

Kotlety jajeczne to świetny sposób na zużycie nadmiaru jajek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.

kotlety jajeczne

KOTLETY JAJECZNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 7 – 8 kotletów

  • 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 duże surowe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane na twardo jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe surowe jajko, bułkę tartą lub kaszkę, posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym lub surówką np. z marchewki i jabłka.

kotlety jajeczne

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x