Pyszny przepis na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem. Mięciutkie i delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealny obiad bez mięsa.
Kotlety jajeczne najlepiej smakują jedzone prosto z patelni jeszcze ciepłe. Możesz je podawać z sosem majonezowym, czosnkowym lub chrzanowym. Doskonałym dodatkiem będzie również surówka z marchewki i jabłka lub mizeria.
Kotlety jajeczne to świetny sposób na zużycie nadmiaru jajek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.
REKLAMA:
KOTLETY JAJECZNE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 7 – 8 kotletów
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 duże surowe jajko
- 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
- 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki lub koperku
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane na twardo jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy całe surowe jajko, bułkę tartą lub kaszkę, posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym lub surówką np. z marchewki i jabłka.