Gołąbki bez zawijania to pyszny i prosty obiad z piekarnika. Gołąbków nie zwijamy jak w klasycznym przepisie, a dodajemy poszatkowaną kapustę do środka.
Gołąbki są równie pyszne jak klasyczne, a na pewno przygotowanie nie zajmuje tyle czasu jak w klasycznych gołąbkach.
Idealnie smakują z tłuczonymi ziemniaczkami, kaszą oraz mizerią lub sałatką ze świeżych warzyw.
Kotlety bardzo dobrze dają się formować i wystarczy zwilżać co jakiś czas dłonie w wodzie. Ilość gołąbków zależy od wielkości formowanych kotletów. Moje były troszkę większe od kotletów mielonych.
Najlepsza kapusta do gołąbków to biała, włoska lub w sezonie młoda.
Gołąbki nie są suche dzięki temu, że są pieczone w sosie pomidorowym. Zamiast sosu pomidorowego będą smaczne z sosem pieczarkowym. Zamiast ryży możesz dodać kaszę np. gryczaną lub jaglaną.
ZOBACZ MOJE INNE PRZEPISY NA OBIAD
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 gołąbków
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 400 kapusty białej lub włoskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajka (rozmiar L)
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
SOS POMIDOROWY
- 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru
- 3/4 szklanki bulionu lub rosołu
- 2 łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki śmietanki do sosów 18%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na półtwardo. Kapustę drobno szatkujemy lub używamy robota kuchennego lub tarki do szatkowania. Do kapusty dodajemy pół łyżeczki soli i zostawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy mocno z nadmiaru soku. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i na odrobinie oleju podsmażamy na złoty kolor. Do miski przekładamy ryż, kapustę, mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, koperek oraz sól i pieprz (ok. 3/4 łyżeczki soli). Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Passatę razem z bulionem przelewamy do rondelka. Dodajemy bazylię, paprykę oraz cukier i gotujemy ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odrobinę sosu wylewamy na dno formy (u mnie 25 x 35 cm). Formujemy kotleciki zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układamy jeden obok drugiego w rzędach. Zalewamy powoli pozostałym sosem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut.