Znajdź swój przepis

Gołąbki bez zawijania

24 stycznia, 2023

Gołąbki bez zawijania to pyszny i prosty obiad z piekarnika. Gołąbków nie zwijamy jak w klasycznym przepisie, a dodajemy poszatkowaną kapustę do środka.

Gołąbki są równie pyszne jak klasyczne, a na pewno przygotowanie nie zajmuje tyle czasu jak w klasycznych gołąbkach.

Idealnie smakują z tłuczonymi ziemniaczkami, kaszą oraz mizerią lub sałatką ze świeżych warzyw.

Kotlety bardzo dobrze dają się formować i wystarczy zwilżać co jakiś czas dłonie w wodzie. Ilość gołąbków zależy od wielkości formowanych kotletów. Moje były troszkę większe od kotletów mielonych.

Najlepsza kapusta do gołąbków to biała, włoska lub w sezonie młoda.

Gołąbki nie są suche dzięki temu, że są pieczone w sosie pomidorowym. Zamiast sosu pomidorowego będą smaczne z sosem pieczarkowym. Zamiast ryży możesz dodać kaszę np. gryczaną lub jaglaną.

ZOBACZ MOJE INNE PRZEPISY NA OBIAD

gołąbki bez zawijania

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 gołąbków

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 400 kapusty białej lub włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajka (rozmiar L)
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

SOS POMIDOROWY

  • 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 3/4 szklanki bulionu lub rosołu
  • 2 łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki śmietanki do sosów 18%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu na półtwardo. Kapustę drobno szatkujemy lub używamy robota kuchennego lub tarki do szatkowania. Do kapusty dodajemy pół łyżeczki soli i zostawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy mocno z nadmiaru soku. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i na odrobinie oleju podsmażamy na złoty kolor. Do miski przekładamy ryż, kapustę, mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, koperek oraz sól i pieprz (ok. 3/4 łyżeczki soli). Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Passatę razem z bulionem przelewamy do rondelka. Dodajemy bazylię, paprykę oraz cukier i gotujemy ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odrobinę sosu wylewamy na dno formy (u mnie 25 x 35 cm). Formujemy kotleciki zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układamy jeden obok drugiego w rzędach. Zalewamy powoli pozostałym sosem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut.

gołąbki bez zawijania
gołąbki bez zawijania
gołąbki bez zawijania

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x