Szaszłyki z kurczakiem, papryką, cukinią, cebulą oraz kiełbasą i boczkiem. Idealne do grilla, na obiad lub majówkę. Doskonałe do sosu czosnkowego.
Szaszłyki z tego przepisu możesz dowolnie zmieniać dodając swoje ulubione składniki. Zamiast dużej ilości mięsa możesz dodać pieczarki, serek halloumi lub ananasa pokrojonego na kawałeczki.
Filet z kurczaka możesz wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na całą noc. Szaszłyki możesz upiec w piekarniku, na patelni grillowej lub na zwykłym grillu.
Idealne szaszłyki to zachowanie podobnej proporcji mięsa i warzyw. Do tego pieczone ziemniaki z TEGO przepisu oraz sos czosnkowy i mamy przepyszny i zdrowy obiad.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
SZASZŁYKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10-13 szaszłyków
- ok. 600 g filetu z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże cebule
- 1 kawałek kiełbasy ok. 300 g
- 6 plasterków boczku wędzonego
PRZYPRAWY
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
DODATKOWO
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę od piekarnika wykładamy folią aluminiową lub duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą ewentualnie kładziemy szaszłyki później na grilla. Kurczaka kroimy na dosyć duże kawałki. Następnie dodajemy sól, paprykę słodką i ostrą, zioła prowansalskie, pieprz oraz 1 łyżkę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy, aby filet był cały w przyprawach (możemy zostawić na noc). Paprykę kroimy na dosyć duże kawałki. Cukinię kroimy na grube plasterki i przekrajamy na pół. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, wyciągając warstwy. Kiełbaskę kroimy na plasterki. Boczek jeśli masz w długich plasterkach kroimy na 2-3 kawałki. Nadziewamy każdy patyczek do szaszłyków kawałkiem kurczaka, papryki, kiełbaski, cebulki, cukinii i boczku, aż do wykorzystania całego patyczka. Oliwę mieszamy z miodem i dokładnie smarujemy każdy szaszłyk. Dodatkowo szaszłyki możemy odrobinę oprószyć solą i pieprzem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50-60 minut do zarumienienia lub grillujemy do miękkości warzyw.