Bardzo prosty przepis na makaron z łososiem i szpinakiem, który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Doskonały przepis na błyskawiczny obiad lub kolację.
Makaron z łososiem możesz wzbogacić dodając w sezonie letnim cukinię, a zimą np. kilka suszonych pomidorów. Lekki, pyszny i zdrowy obiad w kilka minut.
Makaron również pysznie smakuję z makaronem penne lub spaghetti.
Makaron z łososiem i szpinakiem warto po podaniu na talerz lekko skropić sokiem z cytryny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad
MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g łososia wędzonego
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 1 łyżka masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy ze szczyptą soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostawiamy 1/4 szklanki z ugotowanego makaronu do sosu). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego na kawałki łososia i delikatnie mieszamy. Wlewamy śmietankę oraz 1/4 szklanki wody z ugotowanego makaronu. Gotujemy ok. 5 minut, następnie dodajemy liście szpinaku i ponownie podgrzewamy przez ok. 5, aż liście szpinaku będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy koperek. Makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.
Właśnie dziś zrobiłam,tylko dodałam jeszcze pieczarki bo akurat miałam,bardzo dobre,myślę że jakby dodać ser feta to by też było ciekawe.