Błyskawiczny przepis na pączuszki jogurtowe z kilku składników. Delikatne, puszyste i wilgotne pączki z dodatkiem jogurtu naturalnego, będą idealne w tłusty czwartek.
Pączki jogurtowe wykonasz dosłownie w kilka minut. Wystarczy ze sobą wymieszać składniki i smażyć na złoty kolor. Ciasto możesz również wykonać wcześniej i na godzinę odstawić, aby odpoczęło.
Pączuszki jogurtowe najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i podawane zaraz po usmażeniu. Uwielbiam ich smak, a jeszcze bardziej szybkość przygotowania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pączki.
REKLAMA:
PĄCZUSZKI JOGURTOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz pączków
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt, jajka oraz rum (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy na jednolite ciasto (możemy odstawić na 15 minut). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Olej rozgrzewamy do temp. 180°C i nakładając łyżką smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Robiłam dzisiaj paczusie, są pyszne i niewiele pracy ????
Polecam!!