Pyszna, zdrowa i szybka owsianka czekoladowa z dodatkiem owoców i chipsów kokosowych. Duża ilość czekolady sprawia, że owsiankę można podawać nie tylko na śniadanie lub kolację, ale także jako deser.
Owsianka czekoladowa najlepiej smakuje z sezonowymi owocami np. malinami, borówkami, odrobiną dżemu lub żurawiną.
Do środka można też dodać np. ziarna słonecznika lub lnu, będzie jeszcze zdrowsza i sycąca.
Do owsianki czekoladowej warto dodać gorzką czekoladę z wysoką zawartością kakao.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z płatkami owsianymi.
OWSIANKA CZEKOLADOWA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 porcje
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 szklanki mleka krowiego, roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 – 2 łyżki miodu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka – 250 ml.
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez ok. 5 – 10 minut. Następnie dodajemy masło orzechowe, czekoladę oraz miód i mieszamy do połączenia.