Jest to bez wątpienia najsmaczniejsze ciasto marchewkowe z kremem jakie jadłam. Połączenia ciasta marchewkowe z kremem kokosowym to strzał w dziesiąte. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne i co ważne dla niektórych, nie czuć marchewki. Krem kokosowy jest na bazie serka kremowego połączone z masłem i wiórkami. Cudowny, słodki i delikatny. Od dzisiaj ciasto marchewkowe zawsze będzie kojarzyło mi się z fantastycznym wypiekiem.
Przepis jest tak naprawdę banalny. Łączymy suche składniki z mokrymi, na koniec marchewka i ananas. Pieczemy i gotowe. Marchewki wcześniej nie gotujemy, dodajemy ją surową i ważne, aby była drobno starta. Jeśli zetrzesz na dużych oczkach będzie mocno wyczuwalna w cieście i do tego twarda.
Ananas dodany do ciasta musi być dobrze odsączamy. Ja wycisnęłam go w dłoni.
Musze się przyznać, że ten krem na bazie serka jest jednym z moich ulubionych. Jest o wiele smaczniejszy od budyniowego i lżejszy. Serek do kremu powinien być dosyć gęsty. Ja używałam serka naturalnego z Piątnicy. Nie pasuje tutaj żaden serek homogenizowany, a ten z wiaderek koniecznie musisz odsączyć z nadmiaru płynu.
Ciasto marchewkowe szczególnie jesienią to rewelacyjny pomysł. Przepis jest bardzo prosty i nie ma żadnych skomplikowanych połączeń lub dodatków. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś takiego ciasta musisz koniecznie spróbować.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 3/4 szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
- 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
- 210 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 300 g serka śmietankowego kremowego, temp. pokojowa
- 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka laski wanilii
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- zmielone orzechy do dekoracji
Pokrojonego ananasa dobrze odsączamy z soku (ja odcisnęłam ręką sok). Mąkę przesiewany razem z proszkiem, sodą, cynamonem oraz dodajemy sól i gałkę.
W oddzielnej misce miksujemy przez chwilę masło, następnie wsypujemy cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię. Dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy tylko do połączenia. Wlewamy połowę mleka, miksujemy. Kolejna cześć mąki, mleko i na koniec ostatnią część mąki. Miksujemy tylko do połączenia, dłuższe miksowanie spowoduje, że ciasto będzie cięższe w konsystencji. Na koniec dodajemy ananasa i marchewkę, chwilę miksujemy. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wszystkie składniki na krem powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt oraz wanilię, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i po łyżce dodajemy serek. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wiórki i ponownie miksujemy.
Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub paterze i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy ostatnią cześć kremu i posypujemy zmielonymi orzechami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł.
Czy można zrobić to ciasto z mąką bezglutenową?
Tak :)
upieklam je wczoraj z kilkoma zmianami i jest naprawde cudowne~ dodalam mniej cukru do ciasta i polowe mniej do kremu, dodatkowo 1/3 lyzeczki mielonych gozdzikow. poza tym pieklam w formie o srednicy 20 cm, wiec wlalam 3/4 ciasta, ale musialam piec az 20 min dluzej i teraz widze, ze pewnie najlepiej, gdyby pieklo sie jeszcze z 10 min. co nie zmienia faktu, ze jest fantastyczne, najlepsze marchewkowe jakie jadlam, polecam:)
Właśnie skończyłam piec ciasto wg przepisu. Nie wiem dlaczego ale od środka wyszedł mi ok 3 cm zakalec. Wszystko zgodnie z przepisem. Jest to jedno z pierwszych ciast które mi nie wyszło ????
Może trzeba było dalej pięć do suchego patyczka
jaki rodzaj (firma) serka do masy?
Może być serek śmietankowy np z Piątnicy
A czy jeśli zupełnie pominę ananasa to ciasto mimo to wyjdzie dobre?
Myślę, że tak ale możesz zamień na brzoskwinie?
Czym można zastąpić ananasa???
np. brzoskwiniami w puszcze :)
Czy można pominąć ananasa? Nie cierpię go, niestety :D
Ciacho pyszności, choć nie wyrosło mi tak pięknie jak to na zdjęciu, mimo to wszyscy się zajadali i chwalili. To ciasto marchewkowe jeszcze nie raz zagości w moim domu. Polecam a krem kokosowy na bazie serka rewelacja… Kolejny przepis wypróbowany ????
Uwielbiam ciasta marchewkowe, z kremem kokosowym musiało smakować wyjątkowo :)
A jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak zwiększyć proporcje, aby móc upiec ciasto na prostokątnej blasze?
zalezy od wielkosci blaszki, ale ja bym podwoiła ilość składników :)
Upiekę dwa razy w okrągłej blaszce, tak chyba będzie najbezpieczniej. Zobaczyłam to ciasto i zakochałam się, nie ma lepszego ciacha na jesienne popołudnie :)
Zgadzam sie ja uwielbiam polaczenie ciasta marchewkowego z kremem :)
Do tej pory zawsze robiłam z kremem 'serkowym’ i skórką pomarańczy, ale ten kokos… Dam znać jak wyszło. Dzięki za kolejny inspirujący przepis :)
Brzmi pysznie! :)
dzięki :)