Szarlotka krucho-drożdżowa, która łączy w sobie ciasto kruche i drożdżowe. Niesamowicie smaczna z dużą ilością jabłek. Do tego przepisu użyłam jabłek odmiany szare reneta, ale może być inna o lekko kwaśnym smaku.
Dodatek drożdży do ciasta sprawia, że jest bardziej delikatna i lżejsza od kruchego.
Jabłka ścierałam na tarce o dużych oczkach, ale możesz pokroić na małe kawałeczki. Szarlotka krucho-drożdżowa jest dosyć niska, ale wystarczy zmniejszyć wymiary blaszki, a uzyskasz wysoki placek.
Spokojnie może poleżeć kilka dni w lodówce i nie traci smaku.
Uwielbiam ciasto drożdżowe i ciasto kruche, a ten przepis na szarlotkę to dla mnie po prostu cudo. Pyszne rozpływające się w ustach ciasto i bardzo dużo nadzienia jabłkowego z cynamonem, czyli coś co jesienią uwielbiam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
- 250 g masła lub margaryny, zimne
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka
ścieramy
na
tarce
i
odstawiamy,
aby
puściły
sok.
Do
śmietany
o
temp.
pokojowej
dodajemy
drożdże,
łyżkę
cukru
i
odstawiamy
na
15
min
w
ciepłe
miejsce.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski,
dodajemy
pokrojone
na
kawałki
masło
i
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
resztę
cukru,
sól,
żółtka
oraz
zaczyn
chwilę
siekamy
i
zaczynamy
szybko
wyrabiać
jednolite
ciasto
dłońmi.
Ciasto
dzielimy
na
dwie
części.
Formę
o
wym.
24×35
lub
lekko
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Pomiędzy
dwoma
warstwami
folii
spożywczej
wałkujemy
ciasto
na
wymiary
formy.
Przekładamy
na
dno
i
oprószamy
bułką
tartą.
Jabłka
odsączamy
z
nadmiaru
soku.
Dodajemy
cynamon,
przesianą
mąkę
ziemniaczaną,
cukry
i
mieszamy.
Jabłka
wykładamy
równomiernie
na
ciasto.
Drugą
część
ciasta
tak
samo
wałkujemy
na
wymiary
formy
pomiędzy
dwoma
warstwami
folii
spożywczej.
Układamy
na
wierzchu
i
nakłuwamy
ciasto
widelcem.
Ciasto
przykrywamy
folią
i
zostawiamy
na
15-30
min
do
podrośnięcia.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
40-50
min
do
lekkiego
zarumienienia.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem
lub
z
lukrem.
Komentarze
Lubie takie ciasta wygląda mega apetycznie ale obecnie mam śliwki węgierki czy uda się
Dziękuję za szybką odpowiedź
A jeszcze zapytam czym właściwie w smaku różni się to ciasto krucho-drożdżowe od kruchego?
Konsystencja ciasta jest inna lekko krucha
Czy ciasto na wierzch można zetrzeć w formie kruszonki?
Tak, ale tą część musisz zamrozić, aby ją zetrzeć.
Jest po prostu wspaniała
Bardzo lubię ciasto krucho-drożdżowe