Szarlotka krucho-drożdżowa, która łączy w sobie ciasto kruche i drożdżowe. Niesamowicie smaczna z dużą ilością jabłek. Do tego przepisu użyłam jabłek odmiany szare reneta, ale może być inna o lekko kwaśnym smaku.
Dodatek drożdży do ciasta sprawia, że jest bardziej delikatna i lżejsza od kruchego.
Jabłka ścierałam na tarce o dużych oczkach, ale możesz pokroić na małe kawałeczki. Szarlotka krucho-drożdżowa jest dosyć niska, ale wystarczy zmniejszyć wymiary blaszki, a uzyskasz wysoki placek.
Spokojnie może poleżeć kilka dni w lodówce i nie traci smaku.
Uwielbiam ciasto drożdżowe i ciasto kruche, a ten przepis na szarlotkę to dla mnie po prostu cudo. Pyszne rozpływające się w ustach ciasto i bardzo dużo nadzienia jabłkowego z cynamonem, czyli coś co jesienią uwielbiam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
- 250 g masła lub margaryny, zimne
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka ścieramy na tarce i odstawiamy, aby puściły sok.
Do śmietany o temp. pokojowej dodajemy drożdże, łyżkę cukru i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy resztę cukru, sól, żółtka oraz zaczyn chwilę siekamy i zaczynamy szybko wyrabiać jednolite ciasto dłońmi. Ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 24×35 lub lekko mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej wałkujemy ciasto na wymiary formy. Przekładamy na dno i oprószamy bułką tartą. Jabłka odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy cynamon, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukry i mieszamy. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Drugą część ciasta tak samo wałkujemy na wymiary formy pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej. Układamy na wierzchu i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy na 15-30 min do podrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z lukrem.

Lubie takie ciasta wygląda mega apetycznie ale obecnie mam śliwki węgierki czy uda się
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
A jeszcze zapytam czym właściwie w smaku różni się to ciasto krucho-drożdżowe od kruchego?
Konsystencja ciasta jest inna lekko krucha
Czy ciasto na wierzch można zetrzeć w formie kruszonki?
Tak, ale tą część musisz zamrozić, aby ją zetrzeć.
Jest po prostu wspaniała :) Bardzo lubię ciasto krucho-drożdżowe :)