Prosty i szybki przepis na pączki jogurtowe w 15 minut. Mięciutkie, lekkie i wilgotne pączuszki idealne na tłusty czwartek.
Pączki jogurtowe wykonasz z dosłownie kilku produktów, które na pewno masz w lodówce.
ZOBACZ PRZEPIS NA PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub mikserem, uzyskamy dosyć gęstą konsystencję. Nabieramy łyżeczka i formujemy małe kuleczki. Dłonie warto zwilżyć olejem, aby ciasto nie przywierało.
W zależności od wielkości nabieranego ciasta wyjdzie Ci więcej bądź mniej pączuszków.
Smażymy na złoty kolor i obtaczamy w cukrze pudrze lub oblewamy lukrem. Ja uwielbiam pączki obtoczone w bardzo drobnym cukrze z odrobiną cynamonu.
Przepyszne, szybkie i do tego błyskawicznie znikają z talerza.
ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA PĄCZKI.

PĄCZKI JOGURTOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 30 – 35 pączuszków
- 400 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 g jogurtu naturalnego, o temp. pokojowej
- 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 2 łyżki cukru (najlepiej drobnego)
DODATKOWO
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- cukier puder, lukier lub miałki cukier do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajka oraz cukier. Dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z końcówką hakiem.
Do małej miseczki wlewamy odrobinę oleju i lekko zwilżamy dłonie. Następnie za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto wielkości dużego orzecha włoskiego i formujemy dłońmi kuleczkę. Wkładamy na rozgrzany olej do 180ºC i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jeszcze ciepłe obtaczamy z cukrze pudrze, lukrze lub drobnym cukrze.

