Znajdź swój przepis

Pączki jogurtowe

25 stycznia, 2023

Prosty i szybki przepis na pączki jogurtowe w 15 minut. Mięciutkie, lekkie i wilgotne pączuszki idealne na tłusty czwartek.

Pączki jogurtowe wykonasz z dosłownie kilku produktów, które na pewno masz w lodówce.

ZOBACZ PRZEPIS NA PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO.

Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub mikserem, uzyskamy dosyć gęstą konsystencję. Nabieramy łyżeczka i formujemy małe kuleczki. Dłonie warto zwilżyć olejem, aby ciasto nie przywierało.

W zależności od wielkości nabieranego ciasta wyjdzie Ci więcej bądź mniej pączuszków.

Smażymy na złoty kolor i obtaczamy w cukrze pudrze lub oblewamy lukrem. Ja uwielbiam pączki obtoczone w bardzo drobnym cukrze z odrobiną cynamonu.

Przepyszne, szybkie i do tego błyskawicznie znikają z talerza.

ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA PĄCZKI.

pączki jogurtowe

PĄCZKI JOGURTOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 – 35 pączuszków

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g jogurtu naturalnego, o temp. pokojowej
  • 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 2 łyżki cukru (najlepiej drobnego)

DODATKOWO

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder, lukier lub miałki cukier do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajka oraz cukier. Dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z końcówką hakiem.
Do małej miseczki wlewamy odrobinę oleju i lekko zwilżamy dłonie. Następnie za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto wielkości dużego orzecha włoskiego i formujemy dłońmi kuleczkę. Wkładamy na rozgrzany olej do 180ºC i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Jeszcze ciepłe obtaczamy z cukrze pudrze, lukrze lub drobnym cukrze.

pączki jogurtowe
pączki jogurtowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x