Najlepsza pizza wychodzi, gdy ciasto jest dobrze wyrośnięte i użyjemy do nich najlepszych jakościowo składników. Ważne jest także używanie do wypieku kamienia do pizzy, który wchłania nadmiar wilgoci z ciasta oraz skraca długość pieczenia. Ciasto na pizze możemy także zamrażać i danego dnia, w którym chcemy zrobić wypiek na obiad lub kolację po prostu rano wyciągnąć z zamrażarki i odstawić do odmrożenia. Ja robiłam na obiad pizze hawajską i wyszła rewelacyjna w smaku, nie odbiegała od tych restauracyjnych:). Z przepisu annies-eats. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 bardzo duże pizze lub 4 średnie
- ½ szklanki ciepłej wody
- 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ¼ szklanki wody, temp. pokojowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Do ½ szklanki ciepłej wody wsypujemy sypkie drożdże. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy 1 ¼ szklanki wody, oliwę z oliwek oraz wodę z drożdżami, łączymy. Po połączeniu ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż stanie się elastyczne. Następnie przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1,5 h).
Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy pizze, następnie za pomocą pędzelka lekko smarujemy oliwą. Układamy ulubione dodatki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia ciasta.
Pizza świetna !!! Gorąco polecam!
Przepis jest mega…testowałam dużo i to jedyny który mi wychodzi, a ciast przepyszne ????
:)
Czy podana temperatura jest dla termoobiegu czy góra – dół?
Góra-dół :)
Cześć. Mam pytanie. Jeśli chcę użyć drożdży zwykłych, nie suchych to ile mam ich dać xd ? ;D
Zwykłych dwa razy tyle niż suchych :)
A czy może Pani wskazać ilość sypkich drożdży w gramach ? :) z góry dziękuje ;)
Około 12 g
na prawie kg maki dalabym cala kostke.
czy moge schowac ciasto na jedna noc i dzien do lodowki zamiast je zamrażać?
nigdy tak nie robilam ciasta na pizze, ale mozesz sprobowac