Znajdź swój przepis

Ciasto na pizze

23 października, 2012

Najlepsza pizza wychodzi, gdy ciasto jest dobrze wyrośnięte i użyjemy do nich najlepszych jakościowo składników. Ważne jest także używanie do wypieku kamienia do pizzy,  który wchłania nadmiar wilgoci z ciasta oraz skraca długość pieczenia. Ciasto na pizze możemy także zamrażać i danego dnia, w którym chcemy zrobić wypiek na obiad lub kolację  po prostu rano wyciągnąć z zamrażarki i odstawić do odmrożenia. Ja robiłam na obiad pizze hawajską i wyszła rewelacyjna w smaku, nie odbiegała od tych restauracyjnych:). Z przepisu annies-eats. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 bardzo duże pizze lub 4 średnie

  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ¼ szklanki wody, temp. pokojowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do ½ szklanki ciepłej wody wsypujemy sypkie drożdże. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy 1 ¼ szklanki wody, oliwę z oliwek oraz wodę z drożdżami, łączymy. Po połączeniu ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż stanie się elastyczne. Następnie przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1,5 h).

REKLAMA:

Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy pizze, następnie za pomocą pędzelka lekko smarujemy oliwą. Układamy ulubione dodatki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia ciasta.

Dołącz do dyskusji

  1. Agata P. says:

    Pizza świetna !!! Gorąco polecam!

  2. Katarzyna D. says:

    Przepis jest mega…testowałam dużo i to jedyny który mi wychodzi, a ciast przepyszne ????

    1. Ilovebake says:

      :)

  3. Katarzyna K. says:

    Czy podana temperatura jest dla termoobiegu czy góra – dół?

    1. Ilovebake says:

      Góra-dół :)

  4. Kocica ;. says:

    Cześć. Mam pytanie. Jeśli chcę użyć drożdży zwykłych, nie suchych to ile mam ich dać xd ? ;D

    1. Ilovebake says:

      Zwykłych dwa razy tyle niż suchych :)

    2. A czy może Pani wskazać ilość sypkich drożdży w gramach ? :) z góry dziękuje ;)

    3. Ilovebake says:

      Około 12 g

    4. na prawie kg maki dalabym cala kostke.

  5. czy moge schowac ciasto na jedna noc i dzien do lodowki zamiast je zamrażać?

    1. Ilovebake says:

      nigdy tak nie robilam ciasta na pizze, ale mozesz sprobowac

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij