Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone z dużą ilością startej marchewki wykonane na oleju rzepakowym. Z dodatkiem leciutkiego i delikatnego kremu.
W swoich wypiekach zaczęłam coraz częściej zastępować masło na olej rzepakowy, dzięki temu wypieki są zdrowsze, tańsze i konsystencja lżejsza i bardziej puszysta.
Ciasto marchewkowe z kremem będzie idealnym jesiennym ciastem, który świetnie nadaje się do herbaty z imbirem i miodem.
Dlaczego warto zastąpić masło na olej rzepakowy?
Olej świetnie sprawdzi się dodawany do biszkoptów, ciast kruchych i budyniowych pianek w cieście z owocami. Odrobina oleju dodana do ciasta drożdżowego świetnie przedłuży jego świeżość.
Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz:
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM MASCARPONE
SKŁADNIKI:
CIASTO MARCHEWKOWE
- 250 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
KREM MASCARPONE
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO
- ok. 1/3 szklanki zmielonych lub posiekanych orzechów np. włoskich
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut), następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzone przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na blat ciasta, następnie przykrywamy drugą częścią i pozostałym kremem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, następnie przed podaniem dekorujemy zmielonymi orzechami.
SFINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI ROŚLIN OLEISTYCH
Witam, czy ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo wysokie? Mam blaszkę 20×20 i się zastanawiam czy mogę zrobić z tej samej ilości składników.
Można wykonać również w formie 20 x 20 cm :)
Witam. Jakie dać proporcje na blaszkę 27 na 27
Wystarczy zwiększyć tak o 1/4 składniki :)
czy mozna dodac galaretke do kremu zamiast zelatyny?
Tak :)
Czy skladniki maja byc w temperaturze pokojowej czy z lodowki?
Na ciasto muszą być w temp. pokojowej, natomiast na krem z lodówki :)
Jaka wielkość blaszki ??pozdr
W przepisie początku sa wymiary :)
Wyglada cudownie! Pytanie, czy moge pominąć sode oczyszczoną, jesli nie, to czym moge ją zastąpić?
Sody nie pomijamy, dzięki niemu ciasto rośnie. Możesz go zastąpić np.proszkiem do pieczenia.