Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

20 września, 2023

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone z dużą ilością startej marchewki wykonane na oleju rzepakowym. Z dodatkiem leciutkiego i delikatnego kremu.

W swoich wypiekach zaczęłam coraz częściej zastępować masło na olej rzepakowy, dzięki temu wypieki są zdrowsze, tańsze i konsystencja lżejsza i bardziej puszysta.

Ciasto marchewkowe z kremem będzie idealnym jesiennym ciastem, który świetnie nadaje się do herbaty z imbirem i miodem.

Dlaczego warto zastąpić masło na olej rzepakowy?

Olej świetnie sprawdzi się dodawany do biszkoptów, ciast kruchych i budyniowych pianek w cieście z owocami. Odrobina oleju dodana do ciasta drożdżowego świetnie przedłuży jego świeżość.

REKLAMA:

Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz:

ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM MASCARPONE

SKŁADNIKI:

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 250 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

KREM MASCARPONE

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

  • ok. 1/3 szklanki zmielonych lub posiekanych orzechów np. włoskich

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut), następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzone przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na blat ciasta, następnie przykrywamy drugą częścią i pozostałym kremem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, następnie przed podaniem dekorujemy zmielonymi orzechami.

SFINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI ROŚLIN OLEISTYCH

ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone
ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, czy ciasto po upieczeniu wychodzi bardzo wysokie? Mam blaszkę 20×20 i się zastanawiam czy mogę zrobić z tej samej ilości składników.

    1. Można wykonać również w formie 20 x 20 cm :)

  2. Witam. Jakie dać proporcje na blaszkę 27 na 27

    1. Wystarczy zwiększyć tak o 1/4 składniki :)

  3. czy mozna dodac galaretke do kremu zamiast zelatyny?

  4. Czy skladniki maja byc w temperaturze pokojowej czy z lodowki?

    1. Na ciasto muszą być w temp. pokojowej, natomiast na krem z lodówki :)

  5. Magdalena S. says:

    Jaka wielkość blaszki ??pozdr

    1. W przepisie początku sa wymiary :)

  6. Wyglada cudownie! Pytanie, czy moge pominąć sode oczyszczoną, jesli nie, to czym moge ją zastąpić?

    1. Sody nie pomijamy, dzięki niemu ciasto rośnie. Możesz go zastąpić np.proszkiem do pieczenia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij