Ciasto marchewkowe z sernikiem i polewą jogurtową oraz zmielonymi orzeszkami. Prosty przepis na przepyszne ciasto jesienne.
Ciasto marchewkowe jest wilgotne, treściwe z dużą ilością tartej marchewki o lekko korzennej nutce.
Sernik jest leciutki, delikatny i świetnie pasuje do ciasta.
Wypiek możesz podzielić i jednego dnia upiec ciasto marchewkowe, a kolejnego przygotować sernik.
Cudownie smakuje ze słodką polewą jogurtową i orzeszkami, ale równie smaczne będzie np. z polewą na bazie białej czekolady lub mascarpone.
Przepyszne ciasto, które będzie idealne w jesienny czas.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KREMEM
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE
CIASTO MARCHEWKOWE Z SERNIKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO MARCHEWKOWE
- 200 g drobno startej marchewki
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 130 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
MASA SEROWA
- 800 g zmielonego twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
DODATKOWO
- 4 – 5 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto i masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Tortownicę o średnicy 26 – 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Niewielkim strumieniem wlewamy olej. Następnie przesiewamy wprost do miseczki mąkę razem z sodą, proszkiem i cynamonem. Delikatnie miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę (na małych oczkach) oraz zmielone orzechy i chwilkę mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto na spód formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Jeśli ciasto zbyt mocno wyrosło wierzch można lekko ściąć.
Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, śmietanką oraz budyniem. Wylewamy masę serową na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i od razu zmniejszamy do 140ºC i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż wierzch sernika będzie ścięty. Studzimy sernik, następnie smarujemy wierzch jogurtem wymieszanym z przesianym cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Dekorujemy zmielonymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.
Czy ciasto bez polewy można mrozić?
Tak :)
Czy spód mogę upiec dzień wcześniej? :) Czy lepiej tego samego dnia?
Można przygotować wcześniej :)
Ten sernik jest przepyszny! Sama mase serowa wykorzystuje co chwile w roznych kombinacjach, dzis np. Z dodatkiem malin i pasty pistacjowej. Super opcja dla alergikow – jestem na diecie bezglutenowej i dodaje bezglutenowy budyn lub po prostu make ziemniaczana. Pysznyyyy♥️
Dziękuję bardzo :)
Ciasto jest wspaniałe, smak sernika doskonale komponuje się ze spodem marchewkowym. Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, żeby lekko przyrumienić sernik od góry. Rewelacyjny przepis.
Czy mogę zamiast twarogu użyć sera sernikowego?
Tak :)
Czy jeśli przygotuję z połowy porcji w mniejszej blaszce to czas pieczenia się skróci czy pozostanie taki sam? 🙂
Można sprawdzać tak na 10 minut przed podanym końcem pieczenia :)
Bardzo dobre ciasto :)