Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z sernikiem

21 września, 2023

Ciasto marchewkowe z sernikiem i polewą jogurtową oraz zmielonymi orzeszkami. Prosty przepis na przepyszne ciasto jesienne.

Ciasto marchewkowe jest wilgotne, treściwe z dużą ilością tartej marchewki o lekko korzennej nutce.

Sernik jest leciutki, delikatny i świetnie pasuje do ciasta.

Wypiek możesz podzielić i jednego dnia upiec ciasto marchewkowe, a kolejnego przygotować sernik.

Cudownie smakuje ze słodką polewą jogurtową i orzeszkami, ale równie smaczne będzie np. z polewą na bazie białej czekolady lub mascarpone.

REKLAMA:

Przepyszne ciasto, które będzie idealne w jesienny czas.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KREMEM

CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

ciasto-marchewkowe-z-sernikiem

CIASTO MARCHEWKOWE Z SERNIKIEM

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 200 g drobno startej marchewki
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 130 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich

MASA SEROWA

  • 800 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku

DODATKOWO

  • 4 – 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto i masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Tortownicę o średnicy 26 – 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Niewielkim strumieniem wlewamy olej. Następnie przesiewamy wprost do miseczki mąkę razem z sodą, proszkiem i cynamonem. Delikatnie miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę (na małych oczkach) oraz zmielone orzechy i chwilkę mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto na spód formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Jeśli ciasto zbyt mocno wyrosło wierzch można lekko ściąć.
Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, śmietanką oraz budyniem. Wylewamy masę serową na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i od razu zmniejszamy do 140ºC i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż wierzch sernika będzie ścięty. Studzimy sernik, następnie smarujemy wierzch jogurtem wymieszanym z przesianym cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Dekorujemy zmielonymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.

ciasto-marchewkowe-z-sernikiem
ciasto-marchewkowe-z-sernikiem

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasto bez polewy można mrozić?

  2. Czy spód mogę upiec dzień wcześniej? :) Czy lepiej tego samego dnia?

    1. Można przygotować wcześniej :)

  3. Ten sernik jest przepyszny! Sama mase serowa wykorzystuje co chwile w roznych kombinacjach, dzis np. Z dodatkiem malin i pasty pistacjowej. Super opcja dla alergikow – jestem na diecie bezglutenowej i dodaje bezglutenowy budyn lub po prostu make ziemniaczana. Pysznyyyy♥️

    1. Dziękuję bardzo :)

  4. Ciasto jest wspaniałe, smak sernika doskonale komponuje się ze spodem marchewkowym. Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, żeby lekko przyrumienić sernik od góry. Rewelacyjny przepis.

  5. Maja. Czask says:

    Czy mogę zamiast twarogu użyć sera sernikowego?

  6. Czy jeśli przygotuję z połowy porcji w mniejszej blaszce to czas pieczenia się skróci czy pozostanie taki sam? 🙂

    1. Można sprawdzać tak na 10 minut przed podanym końcem pieczenia :)

  7. Bardzo dobre ciasto :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij