Ciasto marchewkowe z sernikiem i polewą jogurtową oraz zmielonymi orzeszkami. Prosty przepis na przepyszne ciasto jesienne.
Ciasto marchewkowe jest wilgotne, treściwe z dużą ilością tartej marchewki o lekko korzennej nutce.
Sernik jest leciutki, delikatny i świetnie pasuje do ciasta.
Wypiek możesz podzielić i jednego dnia upiec ciasto marchewkowe, a kolejnego przygotować sernik.
Cudownie smakuje ze słodką polewą jogurtową i orzeszkami, ale równie smaczne będzie np. z polewą na bazie białej czekolady lub mascarpone.
Przepyszne ciasto, które będzie idealne w jesienny czas.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KREMEM
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

CIASTO MARCHEWKOWE Z SERNIKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO MARCHEWKOWE
- 200 g drobno startej marchewki
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 130 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
MASA SEROWA
- 800 g zmielonego twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
DODATKOWO
- 4 – 5 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto i masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Tortownicę o średnicy 26 – 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Niewielkim strumieniem wlewamy olej. Następnie przesiewamy wprost do miseczki mąkę razem z sodą, proszkiem i cynamonem. Delikatnie miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę (na małych oczkach) oraz zmielone orzechy i chwilkę mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto na spód formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Jeśli ciasto zbyt mocno wyrosło wierzch można lekko ściąć.
Twaróg miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, śmietanką oraz budyniem. Wylewamy masę serową na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i od razu zmniejszamy do 140ºC i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż wierzch sernika będzie ścięty. Studzimy sernik, następnie smarujemy wierzch jogurtem wymieszanym z przesianym cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Dekorujemy zmielonymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.


Czy mogę zamiast twarogu użyć sera sernikowego?
Tak :)
Czy jeśli przygotuję z połowy porcji w mniejszej blaszce to czas pieczenia się skróci czy pozostanie taki sam? 🙂
Można sprawdzać tak na 10 minut przed podanym końcem pieczenia :)
Bardzo dobre ciasto :)