Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami mięciutkie i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne racuszki na śniadanie lub kolację.
Do racuszków możesz dodać inne owoce. Świetnie sprawdzą się również bez dodatków.
Uwielbiam podawać je z cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talarze racuszków
- 500 g mąki pszennej
- 35 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych
- 2 łyżki cukru
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka o temp. pokojowej
- szczypta soli
- 2 – 3 średnie jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy razem z solą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i mąki (bierzemy ze składników), odstawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Zaczyn dodajemy do mąki razem z lekko roztrzepanymi jajkami i mieszamy.
Ciasto owijamy folią lub przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (można lekko oprószyć cynamonem). Dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.

