Znajdź swój przepis

Racuchy drożdżowe z jabłkami

26 września, 2023

Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami mięciutkie i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne racuszki na śniadanie lub kolację.

Do racuszków możesz dodać inne owoce np. jagody, śliwki lub banany. Świetnie sprawdzą się również bez dodatków.

Uwielbiam podawać je z cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

NALEŚNIKI BUDYNIOWE

PLACKI Z JABŁKAMI NA JOGURCIE

BUDYNIOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

racuchy drożdżowe z jabłkami

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talarze racuszków

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży świeżych lub 11 g drożdży suchych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 – 3 średnie jabłka

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy razem z solą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i mąki (bierzemy ze składników), odstawiamy na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Zaczyn dodajemy do mąki razem z lekko roztrzepanymi jajkami i mieszamy.
Ciasto owijamy folią lub przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę (można lekko oprószyć cynamonem). Dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe z jabłkami
racuchy drożdżowe z jabłkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x