Najlepszy przepis jaki znam na muffinki z truskawkami i serem oraz chrupiącą kruszonką. Szybki deser do wzięcia latem na grilla, piknik lub przyjęcie urodzinowe. Przepyszne, wilgotne ze świeżymi truskawkami.
Muffinki są lekkie, maślane i długo zachowują świeżość. Warstwa kremowego serka w środku muffinek przepysznie smakuje ze świeżymi owocami i kruszonką.
Muffinki z truskawkami możesz wykonać dodając zmielony twaróg lub dodając kremowy serek śmietankowy. Pyszne, szybkie i do tego z sezonowymi owocami.
Truskawki w przepisie możesz zamienić również na inne ulubione owoce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I SEREM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 220 g mąki tortowej
- 115 g masła, temp. pokojowa
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 100 g cukru
- 120 g jogurtu naturalnego, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 170 g serka śmietankowego lub twarogu zmielonego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 70 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 60 g masła, zimnego
DODATKOWO:
- ok. 200 g truskawek, pokrojonych na kawałeczki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą i odstawiamy na bok. W oddzielnej miseczce miksujemy miękkie masło na tzw. puch. Następnie dodajemy cukier, jajka, jogurt, sól oraz ekstrakt. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy z suchymi składnikami oraz kawałkami truskawek. Do serka dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i palcami rozdrabniamy lub używamy malaksera, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżkę masy serowej i ponownie ciasto. Postępujemy dokładnie tak samo, aż do wyczerpania składników. Wierzch muffinek oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min, aż do zarumienienia wierzchu.