Pyszne ciasto Rafaello na krakersach, które łączy słodki i słony smak. Lekkie, kremowe i do tego z nutką kokosu. Jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia.
Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby krakersy miały czas zmięknąć pod wpływem kremu.
Latem w sezonie na owoce możesz do jednej z warstw dodać np. maliny, jagody lub borówki. Owoce będą fajnym akcentem i dodatkowo wzbogacą smak ciasta.
Ciasto Rafaello na krakersach pomimo, iż połączenie składników wydaje się co najmniej dziwne jest jednym z najsmaczniejszych deserów na szybko jakie jadłam.
Lekki krem z nutką kokosa i białej czekolady. Do tego całość przełożona słonymi krakersami, które podbijają słodki smak ciasta. Rewelacja.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rafaello.
RAFAELLO NA KRAKERSACH
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
- 3 żółtka
- 2×40 g budyń śmietankowy, proszek
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 50 g białej czekolady
- 300 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 2 paczki krakersów solonych
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę krakersów. 550 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem oraz ekstraktem z wanilii i migdałów. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka oraz przesiany proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy powoli zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i mieszamy, aż budyń będzie gęsty. Zestawiamy z ognia, przykrywamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę oraz wiórki kokosowe i miksujemy tylko chwilę do połączenia lub mieszamy szpatułką. Wykładamy na krakersy 1/4 kremu i powtarzamy czynności do wykorzystania składników. Łącznie warstw krakersów powinno być 4 i tyle samo kremu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch oprószamy wiórkami kokosowymi.
Czy mogę pominąć białą czekoladę. Budyń wyszedł bardzo słodki bo użyłam mleka bez laktozy.
Tak :)
Ciasto wygląda obłędnie????.Ja je lekko modyfikuje dodając na jadną warstwę krakersów masę kajmakową a na drugą warstwę dżem pożeczkowy gładki niskosłodzony????.Niebo w gębie????.
Ciasto wygląda obłędnie:).Ja je lekko modyfikuje dodając na jadną warstwę krakersów masę kajmakową a na drugą warstwę dżem pożeczkowy gładki niskosłodzony:).Niebo w gębie:).
Ciasto wyszło pyszne ;) zjedzone nawet w jeden dzień
:) ciesze sie