Pyszne ciasto Rafaello na krakersach, które łączy słodki i słony smak. Lekkie, kremowe i do tego z nutką kokosu. Jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia.
Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby krakersy miały czas zmięknąć pod wpływem kremu.
Latem w sezonie na owoce możesz do jednej z warstw dodać np. maliny, jagody lub borówki. Owoce będą fajnym akcentem i dodatkowo wzbogacą smak ciasta.
Ciasto Rafaello na krakersach pomimo, iż połączenie składników wydaje się co najmniej dziwne jest jednym z najsmaczniejszych deserów na szybko jakie jadłam.
Lekki krem z nutką kokosa i białej czekolady. Do tego całość przełożona słonymi krakersami, które podbijają słodki smak ciasta. Rewelacja.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rafaello.
RAFAELLO NA KRAKERSACH
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
- 3 żółtka
- 2×40 g budyń śmietankowy, proszek
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 50 g białej czekolady
- 300 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 2 paczki krakersów solonych
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę krakersów. 550 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem oraz ekstraktem z wanilii i migdałów. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka oraz przesiany proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy powoli zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i mieszamy, aż budyń będzie gęsty. Zestawiamy z ognia, przykrywamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę oraz wiórki kokosowe i miksujemy tylko chwilę do połączenia lub mieszamy szpatułką. Wykładamy na krakersy 1/4 kremu i powtarzamy czynności do wykorzystania składników. Łącznie warstw krakersów powinno być 4 i tyle samo kremu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch oprószamy wiórkami kokosowymi.




Witam Czy budyń można ugotować na mleku kokosowym ?
Pozdrawiam
Witam,
Nie gotowałam na kokosowym i ciężko mi powiedziec :)
Czy mogę pominąć białą czekoladę. Budyń wyszedł bardzo słodki bo użyłam mleka bez laktozy.
Tak :)
Ciasto wygląda obłędnie????.Ja je lekko modyfikuje dodając na jadną warstwę krakersów masę kajmakową a na drugą warstwę dżem pożeczkowy gładki niskosłodzony????.Niebo w gębie????.
Ciasto wygląda obłędnie:).Ja je lekko modyfikuje dodając na jadną warstwę krakersów masę kajmakową a na drugą warstwę dżem pożeczkowy gładki niskosłodzony:).Niebo w gębie:).
Ciasto wyszło pyszne ;) zjedzone nawet w jeden dzień
:) ciesze sie