Budyniowe racuchy z jabłkami to wersja z dodatkiem proszku budyniowego i startych jabłek. Przepyszne na śniadanie lub kolację. Prosty przepis do wykonania z kilku składników.
Dodatek proszku budyniowego sprawia, że racuchy są jeszcze delikatniejsze i bardziej chrupiące.
Do środka najlepiej dodać lekko kwaśne jabłka, aby były wyczuwalne i kontrastowały z cukrem pudrem.
Budyniowe racuchy z jabłkami najlepiej podawać zaraz po usmażeniu wtedy jeszcze ciepłe smakują rewelacyjnie ze szklanką mleka.
Idealne do przygotowania w weekendowe poranki lub na kolację.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki i naleśniki.
BUDYNIOWE RACUCHY Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków
- 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka, ciepłego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 40 g budyniu np. waniliowego, proszek
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka, temp. pokojowa
- szczypta soli
- 2 jabłka, najlepiej lekko kwaśne
DODATKOWO:
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
W
ciepłym
mleku
z
odrobiną
mąki
i
cukru
rozpuszczamy
drożdże.
Zostawiamy
na
10-15
min
do
wyrośnięcia.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miseczki
razem
z
proszkiem
budyniowym.
Dodajemy
sól,
cukier
oraz
lekko
roztrzepane
jajka.
Wlewamy
wyrośnięty
rozczyn
z
drożdży
i
miksujemy
na
niskich
obrotach,
aż
masa
będzie
miała
konsystencję
gęstej
śmietany.
Zakrywamy
folią
i
zostawiamy
na
około
1
godz.
Następnie
dodajemy
starte
na
tarce
o
dużych
oczkach
jabłka
i
chwilkę
mieszamy.
Ponownie
zakrywamy
folią
i
zostawiamy
na
około
30-45
min
do
wyrośnięcia.
Smażymy
na
średnio
rozgrzanym
oleju
na
złoty
kolor
z
obu
stron.
Odsączamy
z
nadmiaru
tłuszczu
na
ręczniku
papierowym.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
Komentarze