Budyniowe racuchy z jabłkami to wersja z dodatkiem proszku budyniowego i startych jabłek. Przepyszne na śniadanie lub kolację. Prosty przepis do wykonania z kilku składników.
Dodatek proszku budyniowego sprawia, że racuchy są jeszcze delikatniejsze i bardziej chrupiące.
Do środka najlepiej dodać lekko kwaśne jabłka, aby były wyczuwalne i kontrastowały z cukrem pudrem.
Budyniowe racuchy z jabłkami najlepiej podawać zaraz po usmażeniu wtedy jeszcze ciepłe smakują rewelacyjnie ze szklanką mleka.
Idealne do przygotowania w weekendowe poranki lub na kolację.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki i naleśniki.
BUDYNIOWE RACUCHY Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków
- 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka, ciepłego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 40 g budyniu np. waniliowego, proszek
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka, temp. pokojowa
- szczypta soli
- 2 jabłka, najlepiej lekko kwaśne
DODATKOWO:
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
W ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru rozpuszczamy drożdże. Zostawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem budyniowym. Dodajemy sól, cukier oraz lekko roztrzepane jajka. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i miksujemy na niskich obrotach, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Zakrywamy folią i zostawiamy na około 1 godz. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłka i chwilkę mieszamy. Ponownie zakrywamy folią i zostawiamy na około 30-45 min do wyrośnięcia. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem.


Ile jeden racuch ma mniej więcej kalorii ?
Racuchy przepyszne😃 Genialny przepis a taki prosty, jedyne co dałam dwa jabłka więcej.
Wspaniały przepis musiałam zrobić podwójną porcję bo znikały w mgnieniu oka 😋
Dziękuję :)