Ciasto kawowy puszek to bardzo prosty deser na bazie kakaowego biszkoptu, kremu kawowego i polewy czekoladowej.
Leciutki biszkopt o intensywnym kakaowym smaku. Wcześniej przed dodanie kremu można go nasączyć np. ponczem z likierem kawowym.
Krem jest delikatny jak chmurka i mocno kawowy z dodatkiem mleko skondensowanego.
Wierzch to polewa z czekolady deserowej i kremówki. Najprostsza i najsmaczniejsza polewa, którą wykonasz w kilka chwil.
Ciasto kawowy puszek to bardzo lekki deser, który na pewno będzie smakował osobom, które lubią dosyć mocne smaki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO
KAWOWY
PUSZEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g mleka zagęszczonego, słodzonego
- 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy*
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 90 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady deserowej
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* napar wykonałam z dwóch łyżeczek kawy
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywna
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku
oraz
olej.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy,
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
podgrzewamy
przez
chwilę
np.
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
rozpuszczenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywna
masę,
następnie
dodajemy
stopniowo
mleko
zagęszczone
oraz
kawę.
Na
koniec
niewielkim
strumieniem
cały
czas
miksując
na
średnich
obrotach
wlewamy
całkowicie
ostudzoną
żelatynę.
Wykładamy
na
spód
biszkoptowy
i
przykrywamy
drugim
blatem.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
wykonujemy
polewę.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
czekoladę
i
mieszamy
do
połączenia.
Wylewamy
na
wierzch
i
równomiernie
rozprowadzamy.
Wkładamy
na
30
min
do
lodówki,
aż
stężeje.
Komentarze
Super przepis, ja dodalam zageszczonego soku z malin zamamiast kawy i wyszedl pyszny….malina i czekolada to super kombinacja – dziekuje za inspiracje
Czy mleko zamieszczone ma być schłodzone?
w temp. pokojowej
Czy krem nie będzie tu gorzki bez dodatku cukru ? Czy mogę dodać cukier puder ?Jeśli tak to ile ?
Nie będzie ponieważ dodajemy słodkie mleko
Czy mleko skondensowane w tym przypadku należy wcześniej ugotować ?
nie
Napar z kawy zwykłej czy rozpuszczalnej?
I czy można nie dodać żelatyny? Konsystencja kremu bez żelatyny pozwoli na jego krojenie na nierozwalające się kawałki?
Ja dałam napary z kawy naturalnej i niestety jakiś zagęstnik musi być . Możesz użyć np. smietan-fix