Ciasto śliwkowa kostka to warstwa wilgotnego ciasto na spodzie, następnie warstwa owocowa, leciutki krem śmietankowy i herbatniki pod lukrem cytrynowym. Przepyszne ciasto w sezonie na śliwki.
Przepis na to ciasto wykonywałam już w różnych wersjach np. wiśniami, jabłkami lub malinami. Znajdziesz je wszystkie na blogu.
Ciasto pomimo kilku warstw wykonuje się dosyć szybko i nie jest bardzo skomplikowane.
Uwielbiam połączenie w sezonie letnim w cieście owoców i delikatnego kremu.
Ciasto śliwkowa kostka będzie doskonałym pomysłem w sezonie na śliwki i zużycie ich nadmiaru. Warstwy idealnie się ze sobą łącza tworząc pyszne ciasto.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze śliwkami.
CIASTO ŚLIWKOWA KOSTKA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 170 g kostki do pieczenia Kasia, temp. pokojowa
- 150 g cukru
- 3 jajka, duże
- 210 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g kwaśnej śmietany 18%, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub skórki otartej z połowy cytryny
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚLIWKOWĄ:
- ok. 1 kg śliwek
- 4 łyżki cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki żelatyny
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie herbatników, maślanych
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z proszkiem. Kostkę do pieczenia Kasia i cukier miksujemy na tzw. puch przez kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia po dodaniu jednego. W trzech porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze śmietaną i ekstraktem za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śliwki kroimy na kawałeczki i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz cynamon i gotujemy przez kilka minut z odrobiną wody. Do miękkich śliwek i lekko wystudzonych dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia. Wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia, Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na masę śliwkową. Przykrywamy herbatnikami. Cukier puder przesiewamy, dodajemy sok z cytryny i wodę, aby lukier był nieco płynny. Smarujemy wierzch herbatników i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.