Ciasto jabłkowa delicja na lekkim biszkopcie z dużą ilością jabłek, ciasteczkami oraz kremem śmietankowym. Pyszny warstwowiec idealny w sezonie na jabłka.
Ciasto ma w sobie warstwę z delicji lub podobnych (u mnie o smaku pomarańczowym), które wtapiamy w środek ciasta.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, aby czuć ich konsystencję w cieście. Do środka dodajemy galaretki, aby masa była sztywna.
Całość przykryta lekkim kremem śmietankowym oprószonym posypką czekoladową lub startą czekoladą.
Ciasto pomimo kilku warstw nie jest zbyt pracochłonne i każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Ciasto jabłkowa delicja to połączenie lekkiego spodu z pyszną warstwą jabłkową, ciasteczkami i kremem. Super smaczny deser do wykonania w sezonie jesiennym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
CIASTO JABŁKOWA DELICJA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1,2 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 2 x galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 duże opakowanie delicji np. brzoskwiniowych
- posypka lub starta czekolada deserowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Następnie
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Przekładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Jabłka
obieramy
i
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Przekładamy
do
garnuszka
i
dodajemy
sok
z
cytryny
oraz
cynamon.
Dusimy
kilka
minut
z
odrobiną
wody,
aż
będą
lekko
miękkie.
Zdejmujemy
z
ognia,
zostawiamy
na
5
minut
i
dodajemy
proszek
galaretkowy.
Dokładnie
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
lekkiego
tężenia
masy.
Wykładamy
na
biszkopt
i
układamy
delicje
(biszkoptem
do
dołu)
lekko
je
wciskając
w
środek.
Wkładamy
do
lodówki
na
czas
przygotowania
kremu.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali.
Dokładnie
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę,
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
delicje
i
oprószamy
posypką
czekoladową
lub
startą
czekoladą.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki
lub
całą
noc.
Komentarze