Ciasto jabłkowa delicja na lekkim biszkopcie z dużą ilością jabłek, ciasteczkami oraz kremem śmietankowym. Pyszny warstwowiec idealny w sezonie na jabłka.
Ciasto ma w sobie warstwę z delicji lub podobnych (u mnie o smaku pomarańczowym), które wtapiamy w środek ciasta.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, aby czuć ich konsystencję w cieście. Do środka dodajemy galaretki, aby masa była sztywna.
Całość przykryta lekkim kremem śmietankowym oprószonym posypką czekoladową lub startą czekoladą.
Ciasto pomimo kilku warstw nie jest zbyt pracochłonne i każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Ciasto jabłkowa delicja to połączenie lekkiego spodu z pyszną warstwą jabłkową, ciasteczkami i kremem. Super smaczny deser do wykonania w sezonie jesiennym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
CIASTO JABŁKOWA DELICJA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1,2 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 2 x galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 duże opakowanie delicji np. brzoskwiniowych
- posypka lub starta czekolada deserowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnuszka i dodajemy sok z cytryny oraz cynamon. Dusimy kilka minut z odrobiną wody, aż będą lekko miękkie. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy na 5 minut i dodajemy proszek galaretkowy. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia masy. Wykładamy na biszkopt i układamy delicje (biszkoptem do dołu) lekko je wciskając w środek. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na delicje i oprószamy posypką czekoladową lub startą czekoladą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.