Kurczak z pieczarkami i makaronem to doskonały przepis na szybki i zdrowy obiad.
Kremowy sos na śmietance i kurczak z pieczarkami oraz do tego makaronem, kasza lub ziemniaki tłuczone.
Do sosu możesz dodać świeże liście szpinaku, suszone pomidory oraz dodać świeży koperek lub natkę pietruszki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
KURCZAK Z PIECZARKAMI I MAKARONEM
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 500 g pieczarek
- 3/4 szklanki śmietanki 12% do sosów
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- olej np. rzepakowy do smażenia
- 1-2 łyżki masła
- 400 g makaronu np. rurki
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki. Olej rozgrzewamy i smażymy kurczaka na złoty kolor oprószając solą. Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni roztapiamy1-2 łyżki masła i dodajemy posiekaną cebulkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do zeszklonej cebuli, oprószamy solą. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dodajemy kurczaka i śmietankę. Smażymy razem przez około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie), pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Podajemy z ugotowanym makaronem.