Najlepszy i sprawdzony przepis na faworki (chrust), który każdy dobrze zna w karnawale. Przepis bardzo prosty z kilku składników. Wychodzą bardzo kruche z bąbelkami idealne na tłusty czwartek.
Najlepsze faworki wykonasz z zimnych składników, a ciasto warto schłodzić po wyrobieniu i później kilkanaście razy uderzać wałkiem, aby wtłoczyć powietrze do środka. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy nawet do 1 mm, wtedy będą najbardziej kruche.
Faworki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu i oprószeniu cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.
REKLAMA:
FAWORKI (CHRUST)
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talarze faworków
- 400 g mąki tortowej
- 4 żółtka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka alkoholu np. wódki lub octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej np. rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na faworki najlepiej jeśli będą prosto z lodówki.
Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30-60 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąkę stolnicę i uderzamy w nie wałkiem, aby wtłoczyć powietrze (ok. 5 – 10 minut). Spłaszczone ciasto zwijamy na pół i znowu uderzamy. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Drugą na podsypanej mąką stolnicy dokładnie rozwałkowujemy na bardzo cienki placek ok. 1 mm. Następnie wykrawamy paski np. radełkiem i przecinamy w poprzek tworząc pasek długości ok. 10-15 cm. Na każdym kawałku robimy na środku nieduże nacięcie. Jeden koniec przekładamy przez dziurkę i mamy gotowy faworek do smażenia. Postępujemy tak do wykorzystania całego ciasta. Olej mocno nagrzewamy do temp. 180 C i smażymy faworki na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie oprószamy cukrem pudrem.
Wyszły przepyszne!
Hello, ktory to jest ocet spirytusowy? , mieszkam w Stanach i tak mysle ktorego bym mogla uzyc . Czy jak uzyje tego tradycyjnego „white vinegar” to bedzie OK?, z gory dziekuje za podpowiedz.