Znajdź swój przepis

Faworki (chrust)

20 stycznia, 2022

Najlepszy i sprawdzony przepis na faworki (chrust), który każdy dobrze zna w karnawale. Przepis bardzo prosty z kilku składników. Wychodzą bardzo kruche z bąbelkami idealne na tłusty czwartek.

Najlepsze faworki wykonasz z zimnych składników, a ciasto warto schłodzić po wyrobieniu i później kilkanaście razy uderzać wałkiem, aby wtłoczyć powietrze do środka. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy nawet do 1 mm, wtedy będą najbardziej kruche.

Faworki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu i oprószeniu cukrem pudrem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

faworki

FAWORKI (CHRUST)

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talarze faworków

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka alkoholu np. wódki lub octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej np. rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na faworki najlepiej jeśli będą prosto z lodówki.
Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30-60 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąkę stolnicę i uderzamy w nie wałkiem, aby wtłoczyć powietrze (ok. 5 – 10 minut). Spłaszczone ciasto zwijamy na pół i znowu uderzamy. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Drugą na podsypanej mąką stolnicy dokładnie rozwałkowujemy na bardzo cienki placek ok. 1 mm. Następnie wykrawamy paski np. radełkiem i przecinamy w poprzek tworząc pasek długości ok. 10-15 cm. Na każdym kawałku robimy na środku nieduże nacięcie. Jeden koniec przekładamy przez dziurkę i mamy gotowy faworek do smażenia. Postępujemy tak do wykorzystania całego ciasta. Olej mocno nagrzewamy do temp. 180 C i smażymy faworki na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie oprószamy cukrem pudrem.

faworki-1

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wyszły przepyszne!

  2. Hello, ktory to jest ocet spirytusowy? , mieszkam w Stanach i tak mysle ktorego bym mogla uzyc . Czy jak uzyje tego tradycyjnego „white vinegar” to bedzie OK?, z gory dziekuje za podpowiedz.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x